Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7 - 9

Styrketräning åk7

Gränbyskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 6 februari 2020

Vi kommer under de kommande veckor jobba med styrketräning i olika former. Du kommer lära dig om hälsofördelerna med styrketräning, de vanligaste muskelgrupperna och om hur man kan träna styrka på olika sätt.

Pass 1: Vi går igenom teorin och provar några vanliga styrkeövningar.

Pass 2-4: Styrketräning i par - vi jobbar i par och gör olika övningar tagna från brottningsträning. 

                Cirkelfys - vi jobbar i stationer där varje station innebär en ny övning. Övningar som t.ex. burpees, tåhävningar och boxning i         tjockmatta. Vi jobbar igenom hela kroppen

                Tabata - vi kör ett tabatapass där man jobbar med samma övning i 20 sekunder, vilar 10 och repeterar detta 8 gånger. Dvs att man jobbar med samma övning 4 minuter. 

Pass 5: Repetition inför bedömningsuppgiften. Ni får möjlighet att läsa, repetera och ställa frågor.

Pass 6: Skriftlig bedömningsuppgift. 

 

Teorin. Efter varje pass pratar vi tillsammans om styrketräning, vilka fördelar det ger för kroppen och principerna bakom. Ni får även ett häfte med information. 

Under uppgiften "texten" hittar ni texten som vi läser och diskuterar.


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.

Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.

Arbetsställningar och belastning till exempel vid fysiska aktiviteter och förebyggande av skador, genom till exempel allsidig träning.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav idrott och hälsa 7-9
Uppgifter
Texten

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback