Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild, ÅK 5, VT-19, elevens val

Skapad 2019-02-13 12:28 i Långsjöskolan Norrtälje
Grundskola 4 – 6 Bild
Vi provar olika tekniker under terminen

Innehåll

Optisk synvilla

Perspektiv

Rutmönster

Kaffekoppen-gråskala

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
  Bl  4-6
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
  Bl  4-6

Matriser

Bl
Bild åk 5

Har arbetat med
Bildframställning
Förmåga att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap
din bild är enkelt gjort Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
din bild är mera utvecklad Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
din bild är mycket väl genomarbetad Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Tekniker
Förmåga att skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material
Du använder dig av tekniken, materialet på ett enkelt sätt I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
Du använder dig av tekniken, materialet på ett mer avancerat sätt I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.
Du använder dig av tekniken, materialet på ett avancerat sätt där du visar variation och egna idéer I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.
Uttryck
Förmåga att skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material
Din bild har en enkelt bilduppbyggnad Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.
Din bild har en bilduppbyggnad som visar flera delar Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.
Din bild har en bilduppbyggnad som visar flera delar och bygger upp ett uttryck Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.

Kommentar

Har arbetat med
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: