Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ludde

Skapad 2019-02-14 08:25 i Förskolan Tomtberga två Östhammar
Förskola
Genom att skapa roliga situationer där barnen får tillfällen att prata inför grupp, övar vi på detta samtidigt som barnen får träna på att lyssna på och visa respekt till den som fått ordet.

Innehåll

Ht-19

Vad

Barnen får ta med sig Ludde hem över helgen och sen får man fotografera och skriva en lärlogg på unikum om vad man har gjort. På måndag tillbaka på förskolan så får barnen visa och berätta på samlingen inför kompisarna.

När

Under ht-19 på de gemensamma samlingarna innan lunch.

Hur

Vi kommer att skicka hem Ludde med ett barn i taget en tordag eller fredag och så får han sova över hos barnet tills på måndag då man får ta med honom tillbaka. Barnen får sedan visa bilder och berätta vad man har hittat på under helgen på den gemensamma samlingen innan lunch. Vi pedagoger kommer också att ställa frågor till barnet. Barnet får prata i grupp och de andra barnen får sitta i en ring och lyssna och ställa frågor om man vill.  

Varför

Vi tränar på att prata inför andra genom att skapa en rolig aktivitet som vi tror barnen uppskattar. Vi tränar också på att lyssna och visa respekt till den som fått ordet genom att vi tittar på den som pratar, man sitter still och stör inte, man visar sitt intresse genom att lyssna eller att man ställer en fråga.

Resultat Vt-19

En uppskattad aktivitet, barnen har visat ett stort intresse för att få ta hem Ludde till sig. Barnen har visat upp bilder och vågat berätta inför alla kompisarna. 

Alla barn har inte hunnit få hem Ludde så vi kommer fortsätta med detta under hösten.

Utvärdering HT-19

Under höstterminen har vi inte arbetat med Ludde. Vi kommer återuppta arbetet med detta under vårterminen.

Kopplingar till läroplanen

 • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
  Lpfö 18
 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,
  Lpfö 18
 • skapa förutsättningar för barnen att utveckla sin förmåga att kommunicera, dokumentera och förmedla upplevelser, erfarenheter, idéer och tankar med hjälp av olika uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg,
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: