Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Geografi årskurs 6

Södertälje Friskola AB, Fristående Grundskolor · Senast uppdaterad: 15 augusti 2019

Förutsättningarna för liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar att förvalta jorden så att en hållbar utveckling blir möjlig. Samspelet mellan människan och hennes omgivning har gett upphov till många olika livsmiljöer. Geografi ger oss kunskap om dessa miljöer och kan bidra till förståelse av människans levnadsvillkor.

  

Vi kommer att från och med skolstart till höstlovet, v.43 arbeta med:
  • Hur jorden formas och formar. Du kommer att lära dig Jordens delar, jordskorpans plattor, pangea, inre och yttre krafter, istiden, bergarter och deras kretslopp mm
  • Jordens naturresurser (jordens vatten, odlingsmark och skogar), exempel hur vi använder dem idag, vad är viktigt att tänka på för att även i framtiden kunna använda oss av dem?  
  • Energikällor, förnybara och och icke förnybara. 
  • Klimat och väder, vad som skiljer dem åt, årstider, att förutsäga vädret, luften omkring oss, värme och kyla, moln och nederbörd samt olika klimatzoner i världen. Du kommer att få möjligheten att förstå växthuseffekten. 
  • Människors livsvillkor i olika delar av världen? Vilka förutsättningar har människor på olika platser på vår jord? Orsaker till att det ser ut som det gör och konsekvenser av detta? Här kommer du få göra ett arbete där du jämför dina livsvillkor med ett barns livsvillkor, från en annan del av världen.
  • Geografiska ord och begrepp samt hållbar utveckling som kommer in i alla delar ovan. 
  • Namngeografi, Europa, världsdelarna och världshaven

 

Vi kommer att utgå från böckerna Geografi, Utkik, Koll på geografi och kartboken.

Du kommer att bedömas genom skolverkets bedömningsprov, delaktigheten i muntliga diskussioner och arbetet under lektionerna. 

 
Tips på sidor för kunskapssökning, repetition och fördjupning:
https://online.seterra.com/sv

https://www.so-rummet.se/kategorier/geografi

https://www.youtube.com/results?search_query=geografi

https://www.globalis.se
http://varldskoll.se/

 

 


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Insamlingar och mätningar av geografiska data från närområdet, till exempel åldersfördelning, trafikflöden och vattenförbrukning.

Fältstudier för att undersöka natur- och kulturlandskap, till exempel hur marken används i närmiljön.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
Geografi år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback