👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Syftet med arbetsområdet är att få kunskaper om begrepp, modeller och teorier inom genetik, genteknik så att du kan diskutera och ta ställning till de nya möjligheter forskningen erbjuder. Vi kommer även på slutet att koppla ihop genetik med evolution och ta en blick på hur genetiken driver utvecklingen av olika arter.
Vi kommer arbeta utifrån texter och filmer som inför varje lektion läggs upp på Classroom, boken, genomgångar, filmer samt laborationer.
Vi kommer ha delavstämningar där vi först arbetar igenom genetiken begrepp och modeller. Därefter kommer vi gå vidare och dyka in i diskussioner om genteknik och etik. Sist men inte minst kommer vi koppla genetik till evolution och samspelet mellan arv och miljö som på sikt skapar olika arter.
Du kommer få chans att lära dig:
- att gener är recept på proteiner och för arvet vidare
- beskriva genetiska likheter och skillnader mellan människor och djur
- hur genteknik kan användas för att behandla sjukdomar, och diskutera etiska frågor i samband med gentester
- beskriva hur människan i tusentals år har utnyttjat och förändrat växter, djur och mikroorganismer
- förklara skillnaden mellan gammal och ny bioteknik
- beskriva hur organismer kan ges helt nya egenskaper med hjälp av genteknik, och diskutera de möjligheter och risker som kan finnas i den nya gentekniken.
I grundskolans läroplan finns rubriken centralt innehåll. Där står vad skolans olika skolämnen ska innehålla. Som pedagog och lärare står det mig fritt att tolka hur jag vill använda mig av det centrala innehållet. Kravet är endast att jag använder mig av det. I det här arbetsområdet kommer vi att beröra följande delar av det centrala innehållet: