Skolbanken Logo
Skolbanken

Pomperipossa

Västerbo, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 14 oktober 2022

Pomperipossa är en lek för barnen där man fokuserar på barngruppen. Man får alla barnen sedda genom att de ska lista ut vem som gömmer sig under filten.

Bakgrund

Pomperipossa är en lek som går till att alla deltagare rör sig fritt över golvet. En person är häxan Pomperipossa med sin käpp och mantel (filt). När Pomperipossa dunkar med käppen i golvet förvandlas alla till stenar. Det vill säga, alla kurar ihop sig på golvet som stenar och blundar. Pomperipossa lägger sin mantel över en deltagare så att denna inte syns alls. Sedan dunkar Pomperipossa igen med sin käpp i golvet. Då vaknar alla och ställer sig upp, utom personen under manteln. Det gäller för de övriga deltagarna att komma på vem det är som ligger under manteln. Vi känner att denna barngrupp är behov av styrda lekar för att få en gemenskap och deltagande.

Syfte

Syftet med denna lek är att vi ska träna på gruppkänslan, samarbete, uppmärksamhet, samhörighet och lära känna varandra bättre. Att leka bra och styrda lekar kan förebygga konflikter i barngruppen.

Mål

Vi strävar efter att barnen ska utveckla sin förmåga att lyssna, berätta, reflektera och ge uttryck för sina uppfattningar.
Att utveckla sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler.
Att utveckla sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutfattande.
Målet är att alla barnen ska bli sedda och att vi ska känna en gemenskap.

Metod

På förmiddagarna innan lunch brukar vi ha en samling. En gång i veckan brukar den samlingen vara en eller flera lekar. Pomperipossa passar utmärkt att leka under denna samling. Försöka ha denna lek en gång i veckan så länge intresset är kvar hos barnen och även kombinera med flera lekar. Finns även flera sätt att försvåra leken och sätta igång barnens tankar ännu mer.

Dokumentation

Vi dokumenterar genom lärplattan, med hjälp av anteckningar och/eller ljudinspelning och via Unikum

Utvärdering

Vi utvärderar arbetet på avdelningsplanering, Unikum reflektioner och analyser.

 


Läroplanskopplingar

att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar, och

utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler,

utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama,

ges goda förutsättningar att bygga upp varaktiga relationer och känna sig trygga i gruppen,

samarbeta för att erbjuda en god miljö för utveckling, lek och lärande och särskilt uppmärksamma och hjälpa de barn som av olika skäl behöver stöd i sin utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback