Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7

Filmprojekt

Trollbodaskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 15 augusti 2019

Detta är ett projekt som behandlar hur det går till när man gör en film och avslutas med att ni får göra en egen kortfilm.

Området börjar med en genomgång av hur det går till när man gör en film. Hur man tänker kring story, ljud och ljus för att bygga upp stämning i filmen. Vi går igenom olika karaktärer som finns med i en film. Efter det ser vi på en film och gör en analys av den baserat på ovanstående kunskaper. 

 

Sedan är det dags för den egna filmen, vilken ska göras i grupp. Det ska skrivas ett fullständigt manus och göras storyboards, som ska godkännas, innan ni får sätta igång att filma. Filmerna spelar ni in på era iPads och ska vara ca 5 minuter långa. Redovisning av projektet görs genom att lämna in de skriftliga uppgifterna (enskilda samt gemensamma) och att visa filmen för resten av klassen. Innan filmen får visas i klassen ska den skickas in till mig så att jag först får se den. Som en extrauppgift får ni även gärna göra en affisch till filmen som vi sedan kan sätta upp på väggarna i klassrummet. 

 

Lycka till!


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Disposition och redigering av texter med hjälp av digitala verktyg. Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad, styckeindelning och olika typer av textbindning. Ordklasser och satsdelar.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte, mottagare och sammanhang. Talmanus samt analoga och digitala verktyg för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Sakprosatexter för ungdomar och vuxna. Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter. Texternas syfte, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag. Kombinationer av olika texttyper.

Texter i digitala miljöer samt andra texter som kombinerar ord, bild och ljud. Språkliga och dramaturgiska komponenter samt hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i filmiskt berättande, teaterföreställningar och webbtexter.

Skillnader i språkanvändning beroende på syfte, mottagare och sammanhang. Språkets betydelse för att utöva inflytande.

Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Filmanalys

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback