Vi har lagt stort fokus vid att få in mer IKT i barnens vardag och göra det mer lättillgängligt för barnen att använda sig av lärplattorna. Tidigare har lärplattorna till största del använts av oss pedagoger som ett dokumentationsverktyg eller i undervisningssituationer. Barnen har visat intresse för att använda den och vi har satt upp ett gemensamt förhållningssätt i arbetslaget.
Idag använder de den tillsammans (lägereldseffekten) och hjälper varandra lösa problem i apparna. Barnen har även själva fått ta kort på det som de t.ex. har skapat. Vi har bl.a. använt oss av QR-koder på olika vis, samt projektorn för att titta på filmsnuttar och musik. Vi använder det till att hitta sagor, sånger, ramsor, bilder och fakta kring deras funderingar.
För att möjliggöra användandet av lärplattorna utifrån barnens intressen har vi skapat en vägg med QR-koder vid soffan där barnen kan scanna en bok och lyssna på den. Barnen har även ett stort intresse av sång och musik, där vi skapat QR-koder med sånger som barnen själva kan scanna och lyssna på.
Vi tränar: samarbete, turtagning, kommunikation, språk, och matematisk kompetens, problemlösning.
Syfte: att lägga grunden inför skolan där IKT är ett arbetsverktyg, barnen ska lära känna, i vårt fall iPaden och projektorn och kunna navigera sig på den. Det ska användas som ett hjälpmedel och verktyg. Det ska inte heller ersätta annan lek utan enbart komplettera.