Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matematik

Skapad 2019-03-08 13:11 i Ängens förskola Hörby
Förskola
Denna terminen har vi matematik som tema. Vi vill göra barnen medvetna om matematik och den matematik som vi använder i vardagen. Matematik är något som barn använder hela tiden även om vi inte uppmärksammar det.

Innehåll

Detta vill vi utveckla

 

·      Räkneord, Uppräkning och Taluppfattning

·      Lägesord

 

 

Så här ska vi synliggöra utvecklingen

 

·      Ett av de läroplans mål som vi kommer att utgå ifrån är barnen ska få möjlighet att utveckla sin förståelse för grundläggande egenskaper hos tal. Här kommer vi att använda räkneord, uppräkning och taluppfattning. Vi kommer att börja med talen 1-5. 

 

·      Vi kommer att arbeta både i stora och mindre grupper där barnen i samspel med andra barn och med oss pedagoger få tillfälle att använda räkneorden och att räkna. De kommer att möta orden i samtal och vi kommer att använder dem i rim och ramsor, sagor och i sånger.

 

·      Vi kommer även denna termin att fortsätta att lägga fokus på lägesord. Vi kommer att använda oss av uppdragskort där barnen kommer att få olika uppdrag med lägesord som i, på och under. I denna aktivitet kommer även barnen att möta räkneord.

  

Reflektion (hur blev det?)

Genom att barnen har fått uppleva och använda sig av matematik i vardagen har vi sett att de har införskaffat sig nya intressen, nya kunskaper och erfarenheter. Intresset har varit stort både på förskolan och i hemmet. Barnen har hittat matematik i egna lekar och i olika sammanhang utöver de aktiviteter vi har erbjudit dem. Vi har ändrat vår avdelningen för att anpassa till vårt tema, vi har hängt upp aktiviteter som barnen har själv möjlighet att ta fram och göra. Barnen har visat ett stort intresse och väljer gärna att genomföra matematik aktiviteterna.

 

 

Analys (vad behövs nu utvecklas)

Eftersom spannet på barnens utveckling och kunskap är stor är det viktigt att vi fortsätter att erbjuda matematik i vardagen och behåller deras intresse. 

 

 

Uppgifter

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: