Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

5 - 6

Undervisning i förskolan

Sagolandets förskola, Hörby · Senast uppdaterad: 20 maj 2019

Alla barn som är 5 år i Hörby kommun ska göra ett cirkusprojekt och det kommer vi också att göra. Det innebär att barnen ska få möjlighet att träna på lite olika saker för att sedan få spela in det om en film.

 

 

Nationella mål:

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära. 

Lokala mål:

vårt mål på avdelningen

Teori:  

Detta vill vi utveckla:

I slutändan av detta projekt kommer det att spelas i en film och då kommer vi att åka buss dit. Barnen kommer att få göra de olika saker som de har tränat på och det kommer de att få visa upp då. Vi kommer även att sjunga en låt tillsammans. 

  • Trygghet i sig själv
  • Våga prova nya saker och utmana sig själv i det
  • Att man ska kunna samarbeta och diskutera med sina kompisar
  •  

Så här ska det gå till:

  • Vi pedagoger kommer börja med att åka på en fortbildning i detta med cirkus och där kommer vi att få reda på lite hur man kan göra med barnen. Hur man kan gå tillväga när vi ska visa olika tricks och så vidare. 
  • Nästa steg är att vi ska gå på en cirkusföreställning som heter "Stök på besök". Den kommer att vara i aulan på Georgehillskolan så vi kommer att gå dit med barnen. 
  • Steget efter föreställningen är att vi kommer att prata med barnen om hur det var på föreställningen och vad de såg och prat lite om vad vi kommer att göra och berätta för barnen lite vad vi fick lära oss på vår fortbildning. 
  • När vi fått de olika saker vi beställt (sjalar, jongleringsbollar, rockringar) kommer vi visa lite olika saker och sen tänker vi att barnen ska få lov att prova lite fritt utifrån deras egen fantasi men även utifrån vad de kommer ihåg från föreställningen "stök på besök". Vi kommer låta barnen få prova fritt i ca 2 veckors tid för att sedan be barnen själv få bestämma vad de vill fokusera lite extra på för att sen kunna träna på det tills själva inspelningen.  
  • Efter några veckor då de fått träna på sin specifika sak tänker vi att vi ska försöka prata med barnen och komma fram till hur detta ska gå till vid själva inspelningen för att det ska bli så bra som möjligt. 

  •  

 

Så här ska vi synliggöra utvecklingen:

  • Vi kommer att fotografera och spela in lite under tiden som vi tränar på de olika tricksen för att sedan prata med barnen om vad vi gjort och sätt upp lite bilder på väggarna så att barnen kan gå tillbaka och kolla vad de gjort och reflektera över vad de gjort och eventuellt lärt sig. 
  • vi kommer att synliggöra detta projekt på unikum för vårdnadshavarna.
  • vi kommer att sätta upp detta på vår dokumentationsvägg i hallen mellan grodan och igelkotten så att även föräldrar och andra vuxna kan se vårt projekt och till exempel stanna till och diskutera detta tillsammans med sitt barn vid t.ex hämtning och lämning. 
  •  

Reflektion (Hur blev det?)

v. 11

Fram tills denna veckan:

  • Har vi varit på föreställningen "Stök på besök". 
  • Barnen har fått prova de olika materialen
  • Vi har bett  barnen att fundera lite extra på vad de vill göra för något och vilket material de vill använda sig utav
  • Vi har använt materialen till annat än bara cirkusen, till exempel har vi gjort lite samarbetsövningar som vi har kopplat till vår andra planering som har med trygghet att göra. Dessa samarbetsövningarna kan man även göra på cirkusen. 
  • Vi har använt materialen både inne och ute, framförallt har det varit rockringarna som vi tagit ut då.   
  • vi har satt upp bilder på lite olika tricks och vad man kan göra för olika saker som inspiration till varandra.
  • Barnen har varit väldigt intresserade av att prova på de olika materialen och de har visat intresse av att göra det under den fria leken, vilket är väldigt roligt. 
  • Många av barnen har också kommit på egna tricks men en del av barnen har också velat göra det som vi har visat dem och det finns absolut inget rätt eller fel i detta, det är upp till var och en vad man vill göra. 

v.12

Denna veckan tog vi en paus från cirkusprojektet och hittade på annat kul med barnen. Detta gjorde vi för att barnen inte ska tröttna på cirkusen och för att de inte ska känna att det blir för mycket av det. Istället för att öva på de olika tricksen hade vi samtal med barnen där de fick säga vilket material och vilket tricks de hade bestämt sig för att göra på inspelningen. För att de skulle välja något de själva vill göra och inte vad deras kompisar vill så beslutade vi om att barnen skulle hålla det material de hade valt lite hemligt. På detta sättet blev det även lite mer spännande för barnen. När vi hade haft samtalen med dem fick de själva bestämma om de ville öva på sitt tricks eller om de ville leka fritt. Vi fick väldigt bra svar av barnen och de hade verkligen tänkt ut på vad de ville göra med materialen de hade valt. Vi fick en bra variation på de olika materialen och alla har inte valt samma cirkusmaterial att hålla på med.

v.13 och 14 

Dessa veckor har vi jobbat mycket med cirkusprojektet för att det har börjat närma sig själva inspelningen och då har vi lagt mycket fokus kring vad barnen vill göra för tricks och så har de fått träna på bara det trickset för att bli bra på det. Vi har även lagt mycket fokus på själva upplägget kring vem som ska göra vad tillsammans och hur det ska gå till vid inspelningen, detta för att det ska bli så bra som möjligt och för att barnen lättare ska kunna veta hur det ska gå till för det är så pass stora så de kan vara med och påverka och hjälpa till med innehåll osv i projektet.

v.15 Cirkusinspelningen

Måndag

Vecka 15 var det dags för själva cirkusinspelningen på kulturskolan i Hörby. För att förbereda barnen så mycket som möjligt inför detta tränade vi på att gå in och ut från ”scenen”. Vi hade delat upp dem i olika grupper utifrån materialen de hade valt och de som hade valt samma material och tricks fick gå in tillsammans. Vi tränade på detta en dag och det blev lite rörigt för barnen som stod sidan om och väntade på deras tur snackade och störde barnen som var på scenen. Vi tog ett snack med dem allihopa om hur man är som publik och vad som är viktigt att tänka på när vi kommer att vara till själva inspelningen.

Tisdag

På tisdagen gick vi igenom låten och dansen en gång till så att de hade koll på den. Även fast vi inte hade tränat på låten så mycket var barnen jätteduktiga på att både sjunga och komma ihåg låttexten.

Onsdag

Den sista dagen innan inspelningen fick barnen själva bestämma om de ville träna på sitt tricks eller om de ville göra något annat istället. Några barn ville öva en liten stund och vissa ville inte alls.

Torsdag

Dagen var kommen och det var äntligen dags för att göra cirkusinspelningen. Många barn var nervösa när dem kom till förskolan denna dagen och vi hade därför en samling när vi pratade om cirkusen. Vi tog bland annat upp att man inte behöver framföra sitt uppträdande om man känner att man inte vill när vi kommer ner till kulturskolan. När vi alla hade samlat oss begav vi oss iväg till kulturskolan. Barnen framförde först sången och dansen och till sist var det att visa upp tricksen. Cirkusen gick bra och alla barnen var jätteduktiga. Trots att många var nervösa så valde alla barnen att uppträda och visa upp det dem hade tränat på i flera veckor. Vi visade sedan upp de få bilder a vi hade tagit för honom när vi hade varit där nere och spelat in. De verkade tycka det var kul att se sig själva på scenen.

Analys

v.11

  • Att barnen ska få fokusera på en sak för att träna på just den och bli så bra så möjligt. Givetvis ska de få prova annat också men då under den fria leken. 
  • Att vi ska introducera lite mer på pyramiderna.
  • För att vi ska komma vidare med vårt projekt och kunna på det bra till inspelningen tänker vi fokusera på en sak per dag under denna vecka (v.11). Tisdag - sjalar, onsdag - bollar och torsdag - rockringar. 

v.12

En paus från cirkusprojektet var en bra idé för barngruppen och det märktes att dem tyckte det var skönt och roligt att hitta på något annat. Att vi tog samtalen med barnen en i taget istället för att ta det i helgrupp gjorde att dem valde det material som de ville ha själva och tycker är kul att hålla på med. Hade man tagit det i helgrupp hade nog många av barnen valt ett material bara för att deras kompisar valde det materialet också. Vi tror inte att det hade blivit lika stor variation hos barnen på vad de hade valt för material om vi hade tagit det i helgrupp med barnen.  

v.13

Under denna veckan fortsatte vi under tisdagen med de individuella samtalen för de barn som inte hade haft det. På onsdagen började vi träna med barnen och vi hade då bestämt att vi skulle dela in barnen i tre olika grupper. Detta gjorde vi för att barnen skulle få en chans att träna ifred och inte bli störda av de andra barnen.

Tisdag- hade individuella samtal med barnen.

Onsdag (bollar) - På onsdagen började bollgruppen att träna och de fick det stora rummet för sig själva tillsammans med en pedagog medan de andra barnen fick aktiviteter de skulle göra i de små rummen. 

Torsdag (rockringar)- På tisdagen var det rockringgruppens tur att träna. Det var samma visa här att de fick det stora rummet för sig själva och barnen fick saker att göra i de andra rummen.

Fredag (sjalar)- Eftersom sjalgruppen var så lite barn fick de träna i ett av de små rummen tillsammans med en pedagog med de andra lekte fritt ute i det stora rummet. De barn som inte hade varit på förskolan under veckan fick vara tillsammans med sjalgruppen och träna på deras cirkusmaterial. 

V.15

Vi har lagt Cirkusprojektet bakom oss. 

Vad behöver nu utvecklas?

v.12

Det vi kommer att fortsätta med nu är att barnen kommer att få fokusera på deras material och de tricks de har bestämt sig för att göra. Vi kommer att dela in dem i tre grupper utifrån vad de har valt för material. När de är i dessa grupperna är tanken att de ska hjälpas åt och få inspiration av varandra. Man kanske kan göra något tricks tillsammans med materialet?

v.13

Nu har vi haft samtal med alla barnen och de har valt varsitt material som de vill visa upp på inspelningen. De har tränat under veckans gång och vi kommer även att fortsätta att träna med dem under vecka 14 och halva 15 innan det är dags. Det som gäller för oss pedagoger nu är att hjälpa barnen att bli bättre och att ge dem tips för deras tricks för att underlätta för dem.            

v.19

 

Reflektion av hela projektet

Nu är cirkusprojektet avslutat och vi upplever att barnen tyckte det var roligt. Efter ungefär halva tiden så började rätt många barn att tappa intresset för att fortsätta med projektet. Det gjorde att vi pedagoger fick en utmaning i hur vi skulle arbeta för att fånga barnens fokus och intresse igen. Det vi då gjorde var att vi tog en lite paus från cirkusprojektet och gjorde något helt annat. Det fungerade bra, vi känner att barnen fick upp deras intresse för cirkusen igen och vi kunde fortsätta att träna på de olika tricksen. Sen var det dags för inspelningen och den gick bra, barnen var nervös och förväntansfulla på hur det skulle gå till vid inspelningen men det släppte sen efter en stund inne på kulturskolan där inspelningen var. 

effekter (vad hände): 

 

                                                                                                                                 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback