Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Studieteknik

Skapad 2019-03-12 16:34 i Katarina Norra skola Stockholm Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Svenska
På samma sätt som när man tränar på sin teknik i fotboll, dataspel eller på en gitarr så behöver vi ha bra strategier när vi pluggar. I detta arbete kommer vi att öva på olika tekniker för att plugga smartare.

Innehåll

Inom detta arbete kommer du att få lära dig olika tekniker för att plugga och läsa ännu mer effektivt. Du får lära dig om hur kort- och långtidsminnet fungerar och du kommer att få tips för hur du kan få olika faktakunskaper att få fäste i minnet. 

Du kommer att visa dina kunskaper genom den plansch som du kommer att göra. Planschen är din egen, och du ska kunna använda den för att komma ihåg hur du kan plugga på ett smart sätt. I arbetet med planschen kommer du att få reflektera över hur bild och text kan samspela på ett effektivt sätt.

I arbetet kommer vi att följa serien Pluggkoden från UrSkola. 

 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
    Sv  4-6
  • Kunskapskrav
  • Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.
    Sv  E 6

Matriser

Sv
Välja och sammanställa information

Enkelt
Utvecklat
Välutvecklat
Språk
-
Din text innehåller den en del egna formuleringar. Texten är ganska tydlig.
Det mesta i din text är skrivet med egna ord. Din text är tydlig och du har ett ganska bra sammanhang.
Du skriver tydligt och sammanhängande och du använder egna ord. Texten är lätt att följa med i.
Sammanställa information
-
Du har skrivit en kort text med få beskrivningar och lite fakta. Du använder ganska få ämnesord.
Du har skrivit en text som innehåller ganska mycket fakta, och beskriver lite om hur innehållet hänger ihop. Du använder ganska många ämnesord i rätt sammanhang.
Du har skrivit en text som innehåller mycket fakta, och beskriver hur innehållet hänger ihop. Du använder många ämnesord i rätt sammanhang.
Text och bild
-
Upplägget och utformningen av din plansch förstärker inte textens innehåll, men det går att läsa.
Upplägget och utformningen av din plansch förstärker till viss del textens innehåll och gör läsaren nyfiken. Typsnitten som du har valt gör till viss del texten tydligare.
Upplägget och utformningen av din plansch förstärker textens innehåll och gör läsaren nyfiken. Typsnitten som du har valt hjälper läsaren och gör texten tydligare.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: