Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Alex Dogboy La15

Länna skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 18 oktober 2022

Det här arbetsområdet handlar om skönlitterär läsning. Du ska läsa historien om Alex Dogboy, pojken som lever med hundar i Honduras. Boken har engagerat många läsare, både i Sverige och i Latinamerika. Under det här arbetsområdet kommer du att läsa, svara på läsförståelsefrågor, diskutera, delta i läscirkel, skriva texter samt göra en jämförelse mellan boken och en film.

Arbetsperiod:

Vecka 35-

Arbetsgång:

Varje vecka kommer du att läsa ett visst antal sidor och sedan få uppgifter kopplade till de sidor som du har läst. 

Under tiden vi läser boken kommer du att få skriva en artikel utifrån en händelse i boken. När vi har läst ut boken kommer vi att se en film med liknande tema och sedan göra en jämförelse mellan bok och film. Under lektionerna kommer vi ha muntliga diskussioner kring händelser i boken. Läsläxor kan förekomma. 

 

 

Bedömning:

Bedömning kommer att ske under arbetets gång genom att du:

Läser samt svarar på läsförståelsefrågor

Deltar och bidrar i diskussioner

Skriver en artikel.

Sammanfattar olika texter. 

 

Planering:

Se lärlogg och veckoplaneringen varje vecka i Unikum. 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

förmåga att söka information från olika källor och värdera dessa, och

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Disposition och redigering av texter med hjälp av digitala verktyg. Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Stavning, meningsbyggnad, styckeindelning och olika typer av textbindning. Ordklasser och satsdelar.

Olika former av samtal. Att delta aktivt, uttrycka känslor, tankar och kunskaper, lyssna, ställa frågor och föra resonemang, samt formulera och bemöta argument.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i berättande och poetiska texter. Bildspråk, gestaltningar, parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Sakprosatexter för ungdomar och vuxna. Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter. Texternas syfte, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag. Kombinationer av olika texttyper.

Texter i digitala miljöer samt andra texter som kombinerar ord, bild och ljud. Språkliga och dramaturgiska komponenter samt hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i filmiskt berättande, teaterföreställningar och webbtexter.

Hur man refererar, citerar och gör källhänvisningar, även referenser till digitala medier.

Eleven samtalar om och diskuterar varierande ämnen på ett sätt som utvecklar samtalen och diskussionerna väl. Eleven framför åsikter med väl underbyggda argument. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven skriver olika slags texter med god språklig variation, väl fungerande struktur och innehåll samt god anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett väl fungerande sätt.

Eleven läser skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Dessutom sammanfattar eleven olika texter med mycket god säkerhet. Eleven för välutvecklade resonemang om innehållet i olika texter. Eleven visar också mycket goda kunskaper om skönlitteratur och de sammanhang som olika verk har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Alex Dogboy
Uppgifter
Sammanfattning av sidorna 48-76
Sammanfatta artikeln om gatubarn i Honduras
Läsförståelsefrågor vecka 42 Sid. 48-76
Läsförståelsefrågor vecka 41 sid. 3-27
Läsförståelsefrågor sid. 24-47 eller skriv en sammanfattning.
Sammanfattning av sidorna 3-47
Läsförståelsefrågor sidorna 129-151

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback