Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska, Bild, NO (år 1-3), Matematik, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

2

Naturen omkring oss

Fajansskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 5 juni 2019

Årstider, djur, natur... undersökningar av naturen omkring oss

 

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Se kopplingarna till läroplanen nedan!

Bedömning - vad och hur

Vi kommer att observera dig under lektionerna när du arbetar, gör undersökningar, samtalar mm

 

Undervisning och arbetsformer

  • lyssna på texter
  • använda faktaköcker
  • skriva egna texter och måla bilder till.
  • se på film.
  • delta i samtal
  • arbeta både enskilt och i grupp
  • skapande arbete
  • odling
  • fältstudier
  • undersökningar
  • tabeller

Läroplanskopplingar

Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Fotografering och överföring av bilder med hjälp av datorprogram.

Plana och formbara material, till exempel papper, lera, gips och naturmaterial och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.

Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.

Enkla naturvetenskapliga undersökningar.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan dessutom vid olika slag av undersökningar i välkända situationer avläsa och skapa enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat.

I det undersökande arbetet gör eleven någon jämförelse mellan egna och andras resultat.

Utifrån tydliga instruktioner kan eleven utföra fältstudier och andra typer av enkla undersökningar som handlar om naturen och människan, kraft och rörelse samt vatten och luft.

Eleven gör enkla observationer av årstider, namnger några djur och växter, sorterar dem efter olika egenskaper samt beskriver och ger exempel på kopplingar mellan dem i enkla näringskedjor.

Eleven dokumenterar dessutom sina undersökningar med hjälp av olika uttrycksformer och kan använda sig av sin dokumentation i diskussioner och samtal.

Eleven kan också söka information om samhället och naturen genom enkla intervjuer, observationer och mätningar, och göra enkla sammanställningar av resultaten så att innehållet klart framgår.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback