Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ett land i världen

Skapad 2019-03-22 08:53 i Ållebergsgymnasiet Falköping
Grundskola F Geografi
I detta arbetsområde ska vi träna på att söka information och skriva geografiska faktatexter om olika länder i världen.

Innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,
  Ge
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  Ge
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Ge  E 9
 • Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
  Ge  E 9
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
  Ge  E 9
 • Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Ge  E 9
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
  Ge  C 9
 • Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
  Ge  C 9
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
  Ge  C 9
 • Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett relativt ändamålsenligt sätt
  Ge  C 9
 • Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
  Ge  A 9
 • Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker till och konsekvenser av detta.
  Ge  A 9
 • Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.
  Ge  A 9
 • Vid fältstudier använder eleven kartor och andra verktyg på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
  Ge  A 9
 • Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
  Ge  E 9
 • Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
  Ge  C 9
 • Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
  Ge  A 9

Matriser

Ge
Ett land i världen

E-nivå
C-nivå
A-nivå
Geografiska begrepp
Du kan använda geografiska begrepp på ett GANSKA BRA sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett BRA sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett MYCKET BRA sätt.
Geografiska mönster för varor och tjänster
Du kan undersöka var olika varor och tjänster tillverkas och används. Du beskriver hur det hänger ihop på ett ENKELT sätt med hur olika platser och länder handlar med varandra. Du diskuterar på ett ENKELT sätt hur och varför det har förändrats och vilka följder det fått.
Du kan undersöka var olika varor och tjänster tillverkas och används. Du beskriver hur det hänger ihop på ett UTVECKLAT sätt med hur olika platser och länder handlar med varandra. Du diskuterar på ett UTVECKLAT sätt hur och varför det har förändrats och vilka följder det fått.
Du kan undersöka var olika varor och tjänster tillverkas och används. Du beskriver hur det hänger ihop på ett VÄLUTVECKLAT sätt med hur olika platser och länder handlar med varandra. Du diskuterar på ett VÄLUTVECKLAT sätt hur och varför det har förändrats och vilka följder det fått.
Kartor, källor, teorier, metoder och tekniker
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett GANSKA BRA sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett ENKELT sätt om informationen och källorna är pålitliga.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett BRA sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett UTVECKLAT sätt om informationen och källorna är pålitliga.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor på ett MYCKET BRA sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett VÄLUTVECKLAT sätt om informationen och källorna är pålitliga.
Fältstudier
Du kan använda kartor och andra verktyg på ett GANSKA BRA sätt när du gör fältstudier.
Du kan använda kartor och andra verktyg på ett BRA sätt när du gör fältstudier.
Du kan använda kartor och andra verktyg på ett MYCKET BRA sätt när du gör fältstudier.
Namngeografi
Du har BASKUNSKAPER om geografiska namn i världsdelarna. Du beskriver och jämför på ett GANSKA BRA sätt var saker ligger och hur stora de är.
Du har GODA KUNSKAPER om geografiska namn i världsdelarna. Du beskriver och jämför på ett BRA sätt var saker ligger och hur stora de är.
Du har MYCKET GODA KUNSKAPER om geografiska namn i världsdelarna. Du beskriver och jämför på ett MYCKET BRA sätt var saker ligger och hur stora de är.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: