Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Svenska åk 7: Normer

Vasa Real, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 23 april 2019

Under fem veckor kommer vi att arbeta med läsförståelse och muntlig förmåga (diskussion i smågrupper). Temat för avsnittet är Normer och det är en uppföljning av fokusveckan som handlade om sex och samlevnad.

Planering

 

Läsa

Tillsammans läser vi texten "Jag ville sticka ut, våga synas" och arbetar med uppgifterna. Texten är ett reportage och uppgifterna är hämtade från ett tidigare nationellt prov i svenska. Vi kommer dels att diskutera innehållet men även hur eleven kan ta sig an en text samt olika läsförståelsestrategier.

Vi arbetar sedan vidare med olika texter på temat och avluta med ett läsförståelsetest

 

Tala

Eleverna har tidigare delats in i studiegrupper och kommer nu att får diskutera innehållet i bland annat kortfilmer från UR ("Få syn på normerna"). Vi kommer även diskutera vad som är viktigt i samband med gruppdiskussioner och gå igenom hur kunskapskraven ser ut.

Eleverna kommer vi ett flertal tillfällen få chansen att diskutera olika frågor i de här grupperna och examinationen blir att hålla ett samtal inför mig. 

 

Material

Artikeln: "Jag ville sticka ut våga synas" plus uppgifter. 

Texthäfte och frågor till ett gammat nationellt prov

Häftet: Upptäck normer

Filmerna: "Få syn på normerna" plus diskussionsfrågor. 

Filmen: "Varför jämställdhet" plus diskussionsfrågor

Metodmaterialet: "BRYT!" från RFSL och forum för levande historia. 

 

Period: Vecka 14-20

Examination: Muntligt deltagande på lektioner och i mindre grupp samt test i läsförståelse. 

Bedömning: se matris

 


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

respekterar andra människors egenvärde,

tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

kan samspela i möten med andra människor utifrån kunskap om likheter och olikheter i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia,

har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället,

utvecklar förmågan att själv bedöma sina resultat och ställa egen och andras bedömning i relation till de egna arbetsprestationerna och förutsättningarna

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen
Elevledd diskussion
Matris för läsförståelse
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback