Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Alla årskurser

Grammatik, språkstruktur

Kungsholmens grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 27 maj 2019

Under vecka 17 till 22 arbetar vi med grammatik. Grammatik är som ett skelett där vi lär oss hur de olika delarna, orden, hänger ihop och tillsammans bygger upp språket.

 

Vad ska vi arbeta med?

Eleverna ska utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift samt urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.

 

Hur ska vi arbeta?

Gemensamma genomgångar och färdighetsträning i arbetshäfte.

Ordklasser

Vecka 17

Substantiv - konkreta och abstrakta, singular och plural, omljud, bestämd och obestämd form.

Adjektiv - böjning efter substantivet, komparera (positiv, komparativ och superlativ)

Vecka 18

Verb - böjning efter tempus, imperativ, beskrivande verb 

Adverb - bestämning till verben

Vecka 19 

Pronomen - personliga, possessiva, reflexiva och relativa pronomen

Prepositioner - läge, riktning, tid

Vecka 20 

Repetition och kunskapskontroll

Vecka 21

Skriva grammatiklyrik. Kombinera med bild.

 

 


Läroplanskopplingar

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Meningsbyggnad på svenska i jämförelse med elevens modersmål samt hur orsakssamband kan formuleras genom olika typer av bisatser.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Matriser i planeringen
Grammatik, språkstruktur
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback