Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Namngeografi

Skapad 2019-03-31 16:44 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 7 – 9 Geografi
Vi lär oss att placera länder, stora städer samt några viktiga berg och bergskedjor, hav och floder i världen.

Innehåll

Efter att ha introducerat ämnesområdet och testat våra kunskaper om Europas namngeografi gällande länder och huvudstäder före prao och påsklov kommer vi, från v. 17, att fortsätta träna på länder och städer i världen samt också plugga in lite kunskap om exempelvis hav, berg och floder i världen. 

Material för att träna på världsdelar, länder och städer delades ut före prao, men kommer gå att träna på från v. 17 också. Då kommer även facit att delas ut samt ytterligare ett material på berg, hav och floder.

Det som framför allt kan användas utöver detta material, och som går att komma åt överallt är hemsidan Seterra på: https://online.seterra.com/sv

På denna sida går att träna på väldigt mycket inom namngeografi, hur många gånger som helst. Från v. 17 kommer vi att använda lektionstid till att träna även på Seterra, inför provet v. 18. Rekommenderar dock att redan nu, då och då, gå in och testa dina kunskaper, genom att klicka på de olika kartorna. Fokusera i så fall på följande kartspel på Seterra:

 

  • Världen: Världsdelar och hav
  • Världen: Stora länder
  • Världen: De 30 största länderna efter befolkning och De 50 största länderna efter befolkning
  • Världen: 35 stora städer

 

Utöver dessa kan även följande vara bra att testa någon gång, men de är mer omfattande än vad du behöver plugga inför provet, så för dessa kan du mer fokusera på materialet du får efter påsklovet:

 

  • Världen: Berg och vulkaner
  • Världen: Bergskedjor
  • Världen: Floder

 

Varje spel tar några minuter att spela och för varje gång du testar kommer det att gå bättre. Lycka till!

 

 

 

Matriser

Ge
Bedömning namngeografi

E
C
A
Namngeografi
Eleven har grundläggande kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt
Eleven har goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om världsdelarnas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: