Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Upprepad parläsning för åk 2

Skapad 2019-04-07 19:39 i Katarina Norra skola Stockholm Grundskolor
Parläsning i svenska
Grundskola 2 Svenska Svenska som andraspråk
Att få vara med om äventyr, spänning och fantasi är helt fantastiskt. Att kunna läsa eller få lyssna på någon som läser gör att man kan förstå olika texters budskap. Man kan få upptäcka helt nya världar. Glädjen till den läsningen hittar man enklast genom att få ett läsflyt, så att man kan ta till sig många typer av texter. Ett sätt till att snabbt få upp ett läsflyt är genom upprepad parläsning.

Innehåll

Arbetsområde:

Parläsning, att läsa i par är för att eleven ska få mycket lästräning och talutrymme i samtalet kring det lästa. Det är viktigt att eleverna kan följa med i texten även när kompisen läser och därför har vi två exemplar av samma bok.

När vi nu fokuserar på parläsning gör vi det  terminen ut. Vi tränar ca 3-4 tillfällen i veckan, ca 15-20 minuter åt gången. Eleverna läser högt för varandra i par, stannar upp vid nya ord, skriver ner ord som de inte vet vad de betyder, tycker är svåra att stava etc. Tanken är att de reflekterar över innehållet och tränar sitt läsflyt.

Längre fram kommer vi att koppla in läsfixarna från en läsande klass. Då kommer eleverna att ha olika läsfixar uppdrag kopplat till sin parläsning. 

 Bildresultat för läsfixarna

Mål för eleven:

Du ska kunna läsa högt för olika kamrater.

Du ska kunna prata med din kamrat om det ni just läst.

Du ska kunna lyssna på din kamrat när hon läser.

Du ska ta ansvar för att på olika sätt ta reda på vad ord du inte förstår betyder.

Arbetssätt:

Parläsning där ni turas om att läsa högt ur samma bok.

Bedömning:

Du ska kunna läsa högt med flyt ur en bok som du själv valt för mig.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
  Sv  1-3
 • Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
  Sv  1-3
 • Berättande texter och poetiska texter för barn från olika tider och skilda delar av världen. Texter i form av rim, ramsor, sånger, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.
  Sv  1-3
 • Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.
  Sv  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Sv   3
 • Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.
  Sv   3
 • Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.
  Sv   3

Matriser

Sv SvA
Läsa

Nivå 1
på väg att uppnå kunskapskravet
Nivå 2
uppnått kunskapskravet
Läsa
flyt
 • Sv   3
Jag kan tillsammans med en kompis läsa skönlitterära texter. Kompisen hjälper till med ord jag inte kan.
Jag kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt.
lässtrategier T ex pekar på varje ord jag läser. Delar upp långa ord, Har en linjal under meningen, läser högt för mig själv
 • Sv   3
Jag kan använda lässtrategier som gör att jag får flyt i läsningen med hjälp av en kompis.
Jag kan använda lässtrategier som gör att jag får flyt i läsningen
läsförståelse återberätta, kommentera
 • Sv   3
Jag kan, med stöd av en kompis, kommentera och återberätta, för mig viktiga delar, av innehållet i det jag läst. Det gör jag på ett enkelt sätt som visar att jag förstått det jag läser.
Jag kan kommentera och återberätta, för mig viktiga delar, av innehållet i det jag läst. Det gör jag på ett enkelt sätt som visar att jag förstått det jag läser.
texters budskap
 • Sv   3
Jag kan, med stöd av min kompis, berätta om tydliga budskap i texten. Jag kan också berätta om egna erfarenheter som jag kommer att tänka på som hör samman med textens budskap.
Jag kan berätta om tydliga budskap i texten. Jag kan också berätta om egna erfarenheter som jag kommer att tänka på som hör samman med textens budskap.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: