Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

2

Upprepad parläsning för åk 2

Katarina Norra skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 7 november 2021

Att få vara med om äventyr, spänning och fantasi är helt fantastiskt. Att kunna läsa eller få lyssna på någon som läser gör att man kan förstå olika texters budskap. Man kan få upptäcka helt nya världar. Glädjen till den läsningen hittar man enklast genom att få ett läsflyt, så att man kan ta till sig många typer av texter. Ett sätt till att snabbt få upp ett läsflyt är genom upprepad parläsning.

Arbetsområde:

Parläsning, att läsa i par är för att eleven ska få mycket lästräning och talutrymme i samtalet kring det lästa. Det är viktigt att eleverna kan följa med i texten även när kompisen läser och därför har vi två exemplar av samma bok.

När vi nu fokuserar på parläsning gör vi det  terminen ut. Vi tränar ca 3-4 tillfällen i veckan, ca 15-20 minuter åt gången. Eleverna läser högt för varandra i par, stannar upp vid nya ord, skriver ner ord som de inte vet vad de betyder, tycker är svåra att stava etc. Tanken är att de reflekterar över innehållet och tränar sitt läsflyt.

Längre fram kommer vi att koppla in läsfixarna från en läsande klass. Då kommer eleverna att ha olika läsfixar uppdrag kopplat till sin parläsning. 

 Bildresultat för läsfixarna

Mål för eleven:

Du ska kunna läsa högt för olika kamrater.

Du ska kunna prata med din kamrat om det ni just läst.

Du ska kunna lyssna på din kamrat när hon läser.

Du ska ta ansvar för att på olika sätt ta reda på vad ord du inte förstår betyder.

Arbetssätt:

Parläsning där ni turas om att läsa högt ur samma bok.

Bedömning:

Du ska kunna läsa högt med flyt ur en bok som du själv valt för mig.

 

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.

Berättande texter och poetiska texter för barn från olika tider och skilda delar av världen. Texter i form av rim, ramsor, sånger, bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter. Berättande och poetiska texter som belyser människors upplevelser och erfarenheter.

Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.

Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt.

Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.

Matriser i planeringen
Läsa
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback