Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

9

Konsumentekonomi åk 9 Prov 24/4-19

Öjersjö Brunn B F-4, Partille · Senast uppdaterad: 9 april 2019

Att känna till sina rättigheter och skyldigheter som konsument samt att hushålla med resurser är viktigt för dagens unga. Kunskaper om konsumentfrågor och arbetet i hemmet ger människor viktiga verktyg för att skapa en fungerande vardag och kunna göra medvetna val som konsumenter.

Presentation av ämnesområdet

Vi kommer under vårterminen att arbeta med arbetsområdet Konsumentekonomi. Här får eleverna kunskaper om ungas privatekonomi, budget, kassabok, lån, krediter, sparande, rättigheter och skyldigheter i konsumtionssammanhang reklamation, skuldfällor osv.

 Syfte

Genom undervisningen ska eleverna få möjlighet att utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa, välbefinnande och gemensamma resurser. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter och lån. På så sätt ska eleverna ges förutsättningar att göra välgrundade val när det gäller privatekonomi och kunna hantera olika problem och situationer som en ung konsument kan ställas inför.

 

Centralt innehåll

Konsumtion och ekonomi

  • Ungas privatekonomi, till exempel att handla över internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.

  • Hushållets ekonomi och att beräkna kostnaden för boende, konsumtion, resor och krediter.

  • Konsumenters rättigheter och skyldigheter.

  • Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

  • Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.

 Undervisning

  • I undervisningen kommer vi att arbeta utifrån HKK-boken med instuderingsfrågor. Vi ser på filmer och har klassdiskussioner.
    Vi kommer att använda olika webbsidor bl.a.  Hallå konsument

Bedömning

Bedömning sker via ett skriftligt prov samt ett aktivt deltagande på lektioner.


Läroplanskopplingar

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället,

värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.

Hushållets ekonomi och att beräkna kostnaden för boende, konsumtion, resor och krediter.

Konsumenters rättigheter och skyldigheter.

Ställningstaganden vid val av varor och tjänster,till exempel vid inköp av kläder,livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav hem- och konsumentkunskap
Kunskapskrav hem- och konsumentkunskap
Uppgifter
Prov i Konsumentekonomi den 24/4-19

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback