Under vårterminen 2019 ska vi på våra pedagogiska träffar arbeta med skolverkets kompetensutveckling läslyftet som heter "Läsa och berätta" Läslyftet syftar till att utmana och stimulera barns språk-, läs -och skrivutveckling samt att ta tillvara barns intresse för texter, bilder och bildspråk. Läslyftet är indelat i fyra moduler:
Vi startade vårt läsprojekt med boken "Petter och hans fyra getter" och därefter sagan om "Vanten". Vår tredje bok som vi ska arbeta med är "God natt Alfons Åberg" och med den kommer vi ha boksamtal då vi för dialogisk högläsning och ställer olika tolkning och värderingsfrågor.
Syftet med boksamtal är att utveckla barnens tänkande, ge upphov till samtal, att lyssna samt dela med sig av tidigare erfarenheter. Utveckla förståelse kring sig själv, andra och sin omvärld.
Vi kommer på olika sätt arbeta med sagan för att ge barnen bästa möjlighet att praktisera sin förståelse och sitt tänkande då vi för boksamtal kring boken. Vi anpassar våra aktiviteter för åldersgruppen 1-4 år.
Start på projektet;
Utan att ha läst boken, prata om första sidan med liten grupp barn och därmed få fram barnens sätt att tolka sidan.
Ha som inledande fråga. Vad har hänt?
Anteckna eller spela in barnens reflektioner och funderingar.
Följdfrågor med analys oh tolkning ställs under samtalets gång tex varför är han ledsen, hur ser man ut när man är ledsen, känns det när man är ledsen, vem är på bilden, vad tror ni han ska göra, vad kan man göra när någon är ledsen, vilken tid är det, hur ser det ut genom era fönster, när går du och lägger dig, vad gör du då osv
Därefter kommer vi att arbeta med boken på olika sätt och under projektets gång ha flera boksamtal med boken. Då vi har boksamtal är barnen indelade i små grupper för att ge alla möjlighet att uttrycka sig och ta del av andras berättelser.
Litteratur; "Boksamtal med bilderböcker" Agneta Edwards
Utvärdering och uppföljning gör vi på arbetslagets planeringar.
Vi uppdaterar på lärloggen vad vi gör och skickar ut bilder till alla föräldrar.