Skolbanken Logo
Skolbanken

Språk & kommunikation

Mumindalens förskola, Svedala · Senast uppdaterad: 22 april 2019

Fokus på språk och bokstäver. Hur låter bokstaven b. Stora och små bokstäver. Barnen med ett annan modersmål än svenska kommer få möjlighet att presentera sitt språk för sina kompisarna via Ugglo.

Var är vi? (Nuläge/syfte)

Vi har sett att barnen visar stort intresse för bokstäver, framförallt genom att skriva sitt eget namn. Barnen med ett annat modersmål än svenska hemma, berättar gärna när vi frågar vad olika saker heter på deras språk. 

 

Var ska vi? 

Vi vill att alla barnen får ökad förståelse för att alla bokstäver är en symbol med tillhörande ljud. Alla barnen ska få möjlighet att lära sig skriva sitt namn med hjälp av ordbilder. Vi kommer att arbeta med utveckling från lokalt till expansivt språk för att förstärka barnens kommunikationsförmåga. Vi vill belysa att det finns andra språk och att barn i gruppen pratar annat språk hemma. 

 

Hur gör vi?

- Lekskriva eller skriva sitt namn. 

- Lyfta och dokumentera olika modersmål. ( Alla barn med annat modersmål än svenska ska få lärlogg om arbetet med sitt modersmål.)

- Bokstavsresa (Vi utgår ifrån de bokstäver som finns i gruppen, begynnelsebokstäver) Vi har rörelsealfabet. Vi klappar våra namn och ljudar

- Vi lägger fokus på finmotorik och att hålla pennan rätt.

Dagligen arbetar vi med före Bornholmsmodellen genom att läsa  sagor, ramsor och sånger.

 

 

 


Läroplanskopplingar

känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,

utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,

utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner,

som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet och sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback