Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7

Vt19 åk.7: Revolutioner

Liljeborgsskolan 4-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 24 april 2019

Vilka var orsakerna till industriella och franska revolutionerna? Vilka blev konsekvenserna? Vad är egentligen en revolution?

Konkretisering

Eleverna visar under arbetsområdet att de:

  • har kunskaper om revolutionerna - orsakerna till dem och konsekvenserna av dem, kunna ge exempel på viktiga personer, årtal, händelser och företeelser.
  • vet vad källkritik innebär, kunna resonera om källors trovärdighet och relevans.
  • kunna använda källkritiska begrepp

Arbete och bedömning

Eleverna arbetar med industriella och franska revolutionerna. Introduktion med film, vidare arbete med lärobok, so-rummet och andra historiskt källmaterial. Inlämningsuppgifter, diskussionsuppgifter och skriftliga prov bedöms i en matris.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen. Migration inom och mellan länder.

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri.

Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Matriser i planeringen
Vt19 - revolutioner
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback