Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Naturvetenskap genom boken Knacka på!

Skapad 2019-04-25 21:54 i Ängsbyns förskola Båstad
Vi kommer arbeta tillsammans med alla barn i mindre grupper. Vi kommer utgå från boken ”Knacka på” av Anna-Clara Tidholm, där barnens intresse kring bilden används som utgångspunkt i vår undervisning. Vi börjar att ta reda på vad som finns bakom den blåa dörren. (Se bild) Badbajlan på bilden är vår ingång till att arbeta med barnen kring fysik. Fokus kommer vara att ge upplevelser och erfarenhet kring begreppen flyta och sjunka. Kalle som spelar trumman på bilden bjuder in till arbetsområde musik. Vi kommer arbeta med trummor, där fokus kommer att vara tempo genom begrepp som snabbt/långsamt. Barnen får turas om att spela och de övriga rör sig i det tempo barnet spelar.
Förskola
Vi skapar målstyrda processer och utgårifrån boken Knacka på av Anna-Klara Tidholm. Vi tittar vad som finns bakom den gula dörren och introducerar arbetet med naturvetenskap genom att odla olika fröer, samt fokucerar på katter genom litteratur.

Innehåll

NATURVETENSKAP

MÅL Barnen ska få erfarenhet kring vad som krävs för att skapa en växtprocessen. 

VAD Vi erbjuder barnen att få plantera ”magiska” frön i jord som skickats av Lilla gubben. 

HUR Ett brev kommer till barnen från Lilla Gubben i brevet finns magiska frön. Barnen erbjuds lägga dessa magiska frö i en avklippt mjölkkartong (återvinning) som vattnas och ställs ljust.

VAR I vår ateljé i mindre grupper.

NÄR Presenteras vecka 17 och är i fokus under vecka 17-18. Därefter kommer barnen följa växtprocessen tills fröna grott och blivit för stora för mjölkkartongen (då tar barnet med sig sin växt hem).

VARFÖR För att väcka intresse och skapa nyfikenhet/kunskap kring växtprocesser i naturen.

KATTKUNSKAP

MÅL Ökat intresse för litteratur genom att fokucera på katter.

VAD Barnen skall skapa erfarenhet kring katter både genom fakta och fiktion.

HUR Litteratur lånas på biblioteket som fokucerar på katter. Både faktaböcker och sagoböcker erbjuds. Både barn och pedagoger initierar till mysiga lässtunder.

VAR I vår bokhörna

NÄR Presenteras vecka 17 och är i fokus under vecka 17-1. Finns därefter tillgängligt under hela terminen. 

VARFÖR För att väcka intresse kring mönster samt för att skapa nyfikenhet och matematisk kunskap.

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: