Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

kjol, shorts eller mojiapplikation på en kudde

Pilevallskolan F-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 26 april 2019

Allteftersom eleverna blir färdiga har vi olika hastighet att jobba. En del har blivit snabbt färdiga och syr antingen en kjol eller shorts. För en del andra kan det vara bra att lära sig att fortsätta att lära sig att sy i kurver. Ett moji ansikte har många deltaljer och kräver lite behärskning av både handsömnad och och teknik med symaskinen och det är bra för motoriken. Dessutom blir alla runda gula kuddar av lite personlig stil och design.

 För kjol:

Mäta dig runt midjan och höfterna. Välj en av två modeller på kjol. Rita av mönstret och vi gör om mönstret till dina mått. Lägg ut delarna på tyget så att det blir trådrakt.Vi går igenom hur man mätar från stadkanten och in på mönstret så att det blir trådrakt. Därefter lär vi oss att lägga på sömsmån, det vill säga den kant som blir på insidan av klädesplagget efter att man sytt. Du klipper ut alla delarna.

För shorts:

Mäta dig runt midjan och höfterna och mäter .hur mönstret på shorts är i förhållande till dina mått.  Rita av mönstret.  Lägg ut delarna på tyget så att det blir trådrakt.Vi går igenom hur man mätar från stadkanten och in på mönstret så att det blir trådrakt. Därefter lär vi oss att lägga på sömsmån, det vill säga den kant som blir på insidan av klädesplagget efter att man sytt. Du klipper ut alla delarna.M

För Moji:

Använd en passare och rita en cirkel som kudden ska vara när den är färdig. Rita på skrivpapper och rita av cirkeln på mönsterpapper som är lätt att sticka i tyg med  knappnålar. Använd så lite tyg som möjligt och lär dig att utnyttja kanterna. Vi lägger alltså inte mönstret mitt på tyget då det blir mycket svinn. Klipp ut ögon i sammetsjersey och lägg på det gula tyget. Nåla, eventuellt tråckla på ögonen. Därefter zickzackar du runt med en smal zickzacksöm. Ställ in maskinen på zickzack och dra ner bredden genom att klicka flera gånger på högra knappen under fönstret tills att det lyser 3,0.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback