Ämnen:
Historia, Svenska, Svenska som andraspråk, Religionskunskap
·
Årskurs:
4 - 6
Mörrums skola, Karlshamn · Senast uppdaterad: 28 maj 2019
Medeltiden 1050 - 1523 Medeltiden beskrivs ofta som mörk och lite spännande i böckerna. Det fanns tappra riddare, kungar, drottningar, adelsmän och bönder. Det fanns även krig och död. I arbetet med medeltiden kommer du att få lära dig om hur Sverige blev ett kungarike med kloster, kyrkor, slott och städer. Vi kommer att lära oss om hur människorna levde på medeltiden. Vi kommer även att bekanta oss med mäktiga och starka personer och även några hemska händelser som hände på medeltiden.
- få en inblick i hur livet för olika människor såg ut under medeltiden och hur samhället utvecklades utifrån olika infallsvinklar såsom handel, jordbruk och religion.
- vilka spår av det medeltida förändringssamhället ser vi idag?
- kunskap om historiska källor
Jag bedömer din förmåga att
- beskriva hur någon av de fyra stånden levde under medeltiden.
- beskriva hur Sverige införde kristendomen och hur det var att leva i ett kloster under medeltiden.
- söka och värdera information för att ta reda på historiska fakta.
- beskriva och berätta om någon viktig historisk person under medeltiden.
All bedömning sker löpande parallellt med arbetsprocessen.
Syfte (3)
använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,
använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.
Centralt innehåll (5)
Nordens kulturmöten med övriga Europa och andra delar av världen genom ökad handel och migration, till exempel genom vikingatidens resor och medeltidens handelssystem.
Kristendomens införande i Norden. Religionens betydelse för kulturer och stater i Sverige och de övriga nordiska länderna samt konsekvenser av dessa förändringar för olika människor och grupper.
Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
Nordens och Östersjöområdets deltagande i ett globalt utbyte, till exempel av handelsvaror, språk och kultur.
Hur historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl XII och häxprocesserna, har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.
Innehåller inga uppgifter