Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

1400-talet till Sverige på 1800-talet

Östlyckeskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 5 maj 2022

Under det här avsnittet kommer vi att jobba med den ökande världshandeln, den industriella revolutionen, revolutioner & nya idéer och strävan efter bättre levnadsvillkor och avsluta med hur Sverige utvecklades och förändrades under 1800-talet.

Under lektionerna kommer vi se på film, läsa texter och svara på frågor, lära oss ord och begrepp samt göra lite olika övningar som har med den ökande världshandeln, den industriella revolutionen, revolutioner & nya idéer, strävan efter bättre levnadsvillkor och 1800-talets Sverige att göra. Jag kommer att kolla av dina kunskaper löpande på lektionstid.

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Den ökade världshandeln mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.

Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen. Migration inom och mellan länder.

Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri.

Demokratisering i Sverige. Bildandet av politiska partier, nya folkrörelser, till exempel kvinnorörelsen, och kampen för allmän rösträtt för kvinnor och män. Kontinuitet och förändring i synen på kön, jämställdhet och sexualitet.

Hur historiska källor och berättelser om en familjs eller släkts historia speglar övergripande förändringar i människors levnadsvillkor.

Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Kunskapskoll, länkar och viktiga filer.

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback