Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

IDH vecka 18-24

Skapad 2019-04-29 14:48 i Svaleboskolan 4-6 (nedlagd) Lunds för- och grundskolor
LPP I FRIIDROTT
Grundskola 4 Idrott och hälsa
Vecka 18 börjar utegympan och alla elever ombeds vara förberedda på skiftande väder. Vindjacka och långa byxor är bra att ta med, då vi förblir ute vid lättare duggregn. Eleverna har redan i höst fått prova på en del av friidrottens olika grenar men vi fortsätter även de sista veckorna av vårterminen. Vi kommer även att arbeta med diverse lagsporter och introducera bl.a. lacrosse och beachvolley i kombination och parallellt med friidrottstemat. Fokus kommer att ligga på möjligheten att prova på, träna och förbättra sig i de olika friidrottsgrenarna. Detta kommer att genomföras mellan vecka 18-23. P.g.a väderförhållanden kan vi komma att ändra om i lektionsplaneringen som finns uppsatt inne i elevernas klassrum.

Innehåll

Friidrott

Mål för elev

Du skall utvecklas samt bli bättre på din förmåga i de grundläggande teknikerna i löpning, hopp och kast.

Innehåll

Du kommer att få lära dig grunderna och tekniken inom delar av friidrottens olika grenar; distanslöpning, längdhopp, höjdhopp, kast med mera.

Genomförande

Du kommer att få möjlighet att prova på, träna och förbättra dig i de olika grenarna. Detta kommer att genomföras mellan vecka 18-23. Pga väderförhållanden kan vi komma att ändra om i lektionsplaneringen som finns uppsatt inne i elevernas klassrum.

Bedömning - se även matris

Har god koordination inom de olika momenten för friidrott. Har god teknik, prestation och goda resultat. Delta efter bästa förmåga i de genomgångna grenarna.

Kopplingar till läroplanen:

 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang
 • Idh
  planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.
  Idh  4-6
 • Förebyggande av skador, till exempel genom uppvärmning.
  Idh  4-6

Matriser

Idh
FRIIDROTT

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten. Exempel: Eleven har provat på de vanligaste rörelsemomenten inom friidrott. Eleven har genomfört en del lätta former av fysisk träning såsom styrke-, koordinations-, spänst och vighetsträning. Eleven tillämpar till viss del den teknik och rörelsemönster för de moment vi genomfört. Genomföra med viss kvalité: Frekvens, stil, ambition, aktivitetsnivå.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten. Exempel: Eleven är förtrogen i de vanligaste rörelsemomenten inom friidrott. Eleven har genomfört samtliga former av fysisk träning såsom styrke-, koordinations-, spänst och vighetsträning. Eleven tillämpar den teknik och rörelsemönster för de moment vi genomfört. Genomföra med god kvalité: Frekvens, stil, ambition, aktivitetsnivå.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten. Exempel: Eleven här väl förtrogen i de vanligaste rörelsemomenten inom friidrott. Eleven har väl genomfört samtliga former av fysisk träning såsom styrke-, koordinations-, spänst och vighetsträning. Eleven tillämpar all den teknik och rörelsemönster för de moment vi genomfört. Genomföra med väldigt god kvalité: Frekvens, stil, ambition, aktivitetsnivå.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: