Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Extra uppgifter till Isdraken

Skapad 2019-05-02 08:54 i Gustav Adolfsskolan Alingsås
Grundskola F
Ni som hunnit långt med boken kan göra extra uppgifter.

Innehåll

 

Välj bland nedanstående uppgifter. Skriv rubrik på den uppgiften du väljer och skicka in den här på Unikum.

Krönika Låtsas att du är huvudpersonen i boken och som skriver en egen krönika. I en krönika skriver man sina personliga tankar kring en händelse, du kan välja ut en händelse i din bok. Ofta vill krönikören få läsaren att tänka själv, väcka intresse och engagemang för något. Krönikören har ofta en egen spalt som återkommer regelbundet. Du kan skriva flera krönikor om du vill. Tips: Krönikan kan innehålla en bild på huvudpersonen, en bild om bokens handling eller en illustration som du själv gjort till texten. Leta reda på en krönika i en tidning och titta hur den personen har skrivit.

Intervju med huvudpersonen Gör en ”låtsasintervju” med huvudpersonen i boken. Tänk ut bra frågor som svarar på det du vill att andra ska veta om bokens handling. Skriv ner intervjun. Tips: Intervjun kan du skriva ner t.ex. som en tidningsartikel, tänk då på rubrik, ingress, bilder m.m. Du kan också dramatisera intervjun, passar bra om två personer läst samma bok.

Radioprogram Gör som ovan i uppgiften (Intervju med huvudpersonen) men gör intervjun som ett radioprogram och spela in det på band. Spela upp för klassen. Tips: Fundera på vad som är särskilt viktigt att tänka på när man gör ett radioprogram, använd musikinslag, ljudeffekter, läs upp ett kort avsnitt ur boken m.m. Intervju med författaren Låtsas att du har intervjuat författaren. Försök få med de delar av boken som är de viktigaste och som kan vara av intresse för andra att veta. Ta reda på fakta om författaren och fundera över hur författaren kan ha kommit på att skriva just den boken, varför författaren har valt just de platserna, personerna, handlingen m.m. Du kan även fantisera ihop svar som du tror att författaren skulle ha svarat på dina frågor. Tips: Intervjun kan du skriva ner t.ex. som en tidningsartikel och komplettera gärna med bilder.

Bokomslag Gör ett nytt bokomslag till din bok. Eller gör ett bokomslag till en påhittad del 2 till boken du läst. Framsidan ska innehålla bokens titel och författarens namn. Måla/rita/gör i datorn en bild som fångar läsarens intresse, samtidigt som den visar något om bokens innehåll. På bokens rygg ska titel och författare stå. På baksidan skriver du en kort beskrivning av boken utan att avslöja för mycket men ändå göra anda nyfikna. Berätta gärna vad författaren skrivit tidigare och citera en positiv recension, som du själv hittar på.

Reseskildring Skriv om en resa som huvudpersonen i boken har gjort. Det kan vara en resa som finns med i boken eller en resa som du själv hittar på och som huvudpersonen åker på. Berätta varför huvudpersonen gör denna resa och koppla det till bokens handling på något sätt. Tips: Gör gärna egna bilder till reseskildringen, t.ex. foton eller vykort från resan.

Efterlysning Huvudpersonen är försvunnen och måste hittas! Skriv en efterlysning och utforma den som en affisch. Ta med t.ex. namn, ålder, kön, utseende, längd, särskilda kännetecken, hur personen var klädd, vanor (om det är något speciellt huvudpersonen brukar göra), när och var sågs personen sist m.m. Tips: Eller spela upp efterlysningen som i TV-programmet Efterlyst. Filma det eller spela upp det som en kort teater.

Brev Låtsas att du är huvudpersonen. Huvudpersonen skriver ett brev till någon (t.ex. till en vän, en person i familjen, en brevvän, eller någon annan person som är med i bokens handling) och berättar om en händelse som han/hon är med om i boken. Fundera över hur personen känner sig, vad han/hon tänker, hur personen ska gå tillväga sedan, vad som hänt m.m. Tips: Skriv brevet som ett riktigt brev, med ett adresserat kuvert, kanske vill huvudpersonen skicka med ett kort på sig själv eller något annat.

Filmmanus Låtsas att du ska göra en film om boken. Välj ut en viktig händelse och gör ett filmmanus på just den händelsen. Fundera ut hur olika scener kan göras, vad som sägs, vilken musik som spelas, om det finns speciella effekter, hur ser aktörerna ut, hur är rollkaraktärerna m.m. Skriv ner allt eller gör filmmanuset på ett förtryckt manusblad. Tips: Filma scenen.

TeaterT Passar om flera läst samma bok. Se uppgift ovan (Filmmanus) men gör en kort teater istället. Skriv ett grovmanus och spela upp teatern. Tips: Berätta gärna först vad som hänt före just den scenen som ni spelar upp så att publiken får ett sammanhang och kan följa med i handlingen. Använd gärna rekvisita som kläder, hattar m.m. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: