Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Massmedia

Skapad 2019-05-02 14:57 i Kungshögaskolan Mjölby
Gymnasieskola Samhällskunskap
Arbeta kring hur massmedier påverkar samhället.

Innehåll

 Jämförelse gammalmedia och så kallad alternativ media.

Uppgift : (Genomgång av begreppen). Göra en skriftlig jämförelse av nyhetsrapportering. Hur rapporterar t.ex. Samhällsnytt kontra Aftonbladet. 
Välj ut en nyhet på en gammelmedia aktör och en på en alternativmedia. Nyheten ska gärna handla om samma händelse eller samma ämne. Skriver de olika eller lika? Vad beror det i så fall på? (kolla min genomgång för tips och fakta) Texten bör vara 1-2 sidor med 1,5 radavstånd. 
· Centralt innehåll.
Massmediers och informationsteknikens roll i samhället. Deras möjligheter att påverka människor och samhällsutvecklingen samt de möjligheter de ger människor att 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Mediers och informationsteknikens roll i samhället. Deras möjligheter att påverka människor och samhällsutvecklingen samt de möjligheter de ger människor att påverka. Mediers innehåll och nyhetsvärdering.
  Sam  -
 • Källkritik. Metoder för att söka, kritiskt granska, värdera och bearbeta information från källor i digital och annan form.
  Sam  -
 • Kunskapskrav
 • I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, redovisa sina källor samt göra välgrundade och nyanserade reflektioner om deras relevans och trovärdighet utifrån syftet. Eleven kan, med säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer samt formulera sig självständigt i förhållande till källorna.
  Sam  A
 • I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med viss säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, redovisa sina källor samt göra välgrundade reflektioner om deras relevans och trovärdighet utifrån syftet. Eleven kan, med viss säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer samt formulera sig självständigt i förhållande till källorna.
  Sam  C
 • I arbetet med samhällsfrågor kan eleven med viss säkerhet söka, granska och tolka information från olika källor, redovisa sina källor samt göra enkla reflektioner om deras relevans och trovärdighet. Eleven kan, med viss säkerhet och på ett strukturerat sätt, uttrycka sina kunskaper i samhällskunskap i olika presentationsformer.
  Sam  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: