Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi vt 2019

Skapad 2019-05-04 15:35 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 8 Geografi
Beskrivning av de arbetsområden vi kommer att arbeta med under vårterminen 2019 i år 8

Innehåll

Under den senare delen av vårterminen 2019 arbetar vi i Geografi med följande ämnesområden:

 

  • Namngeografi

Vi tränar på placering av länder och huvudstäder i Europa samt stora länder och städer i världen, viktiga bergskedjor och bergstoppar, hav, floder och inte minst kontinenterna. Träningen sker i Seterra samt med hjälp av uppkopierat material. Kunskaperna examineras med hjälp av ett mindre förhör på Europas länder och huvudstäder och ett större prov på resten av världen.

 

  • Befolkning - Demografi

Vi lär oss grunder och teorier om befolkningsfördelning över världen utifrån geografiska faktorer, ekonomi och hälsa. Viktiga begrepp inom detta område är till exempel tättbefolkat, glesbefolkat, födelsetal (nativitet), dödstal (mortalitet), inflyttning, utflyttning, BNP/capita, BNI/capita och extrem fattigdom.

Vi lär oss därefter att använda statistik och modeller (till exempel befolkningspyramiden) för att dra slutsatser om befolkningen och samhället i olika länder i världen. Kunskaperna examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift som vi arbetar med under lektionstid och en muntlig diskussion i grupp om samband mellan befolkning, ekonomi och miljöpåverkan.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: