Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE02

Individuell muntlig redovisning Svenska 2

Rodengymnasiet, Norrtälje · Senast uppdaterad: 27 april 2021

Eleverna ska hålla en muntlig redovisning.

 

Val av ämne:

 

Du får välja ämnet själv men mitt råd är att du väljer ett ämne som gör att vi kan testa ett kunskapskrav som du behöver förbättra. Om det till exempel gick dåligt på litteraturuppgifterna i höstas så kan det vara jättebra att analysera en film, eller bok och sedan redovisa detta muntligt eftersom du då kan förbättra flera kunskapskrav.

 

Möjliga kunskapskrav att välja

  • Argumentation
  • Litteratur och litteraturanalys
  • Språksituationen i Norden

 

Till din hjälp

 

För att lyckas bra med den här uppgiften bör du läsa igenom s. 41-57 i Handbok i svenska

 

Arbetsgång

 

  1. Börja med att tänka på vilket kunskapskrav du är lite sämre på och bestäm om det är något som är möjligt att nå i ett tal. Kolla din matris i unikum för att få en bild över hur du ligger till.

  2. Läs s. 41-57 i Handbok i svenska

  3. Sök information om ditt ämne

  4. Skriv ditt tal

  5. Se till att du har en bra inledning, avslutning och bra övergångar mellan olika delar av ditt tal.

  6. Skriv talkort och memorera ditt tal

 

 

Tidsplan

Tisdag 27/4 i skolan

Intro moment

 

Fredag 30/4

Hemarbetstid med talet

 

Tisdag 4/5 (Teams)

Arbetstid med talet

 

Fredag 7/5 (Teams)

Arbetstid med talet

 

Tisdag 11/5 (Skola)

Arbetstid med talet

 

Fredag 14/5 Kristihimmelsfärd

 

Tisdag 18/5 (Skola)

Grupp 1 Redovisningar

 

Fredag 21/5 (Skola)

Grupp 2 Redovisningar

 

Tisdag 25/5 (Teams)

Grupp 3 Redovisningar (Måste komma till skolan)

 

Grupper

 

 

 


Läroplanskopplingar

Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar.

Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla argument, egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och väldisponerad. Språket är ledigt, varierat och välformulerat, och språk och stil är anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Framställningen innehåller såväl belysande exempel som generaliseringar och vidgade perspektiv. Eleven har god åhörarkontakt. Vidare kan eleven med säkerhet använda presentationstekniska hjälpmedel som stöder, tydliggör och är väl integrerade i den muntliga framställningen.

Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla argument, egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och väldisponerad. Språket är ledigt och språk och stil är anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Eleven har viss åhörarkontakt. Vidare kan eleven med viss säkerhet använda presentationstekniska hjälpmedel som stöder och tydliggör den muntliga framställningen.

Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla argument, egna tankar och åsikter samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och dispositionen tydligt urskiljbar. Språk och stil är till viss del anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Eleven har viss åhörarkontakt. Vidare kan eleven med viss säkerhet använda presentationstekniska hjälpmedel.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Muntligt framträdande Sv2

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback