Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Individuell muntlig redovisning Svenska 2

Skapad 2019-05-05 20:55 i Rodengymnasiet Norrtälje
Gymnasieskola Svenska
Eleverna ska hålla en muntlig redovisning.

Innehåll

 

Val av ämne:

 

Du får välja ämnet själv men mitt råd är att du väljer ett ämne som gör att vi kan testa ett kunskapskrav som du behöver förbättra. Om det till exempel gick dåligt på upplysningsprovet i höstas så kan det vara jättebra att analysera en film, eller bok och sedan redovisa detta muntligt eftersom du då kan förbättra flera kunskapskrav.

 

 

 

Till din hjälp

 

För att lyckas bra med den här uppgiften bör du läsa igenom s. 41-57 i Handbok i svenska

 

 

 

Arbetsgång

 

 1. Börja med att tänka på vilket kunskapskrav du är lite sämre på och bestäm om det är något som är möjligt att nå i ett tal. Kolla din matris i unikum för att få en bild över hur du ligger till.

 2. Läs s. 41-57 i Handbok i svenska

 3. Sök information om ditt ämne

 4. Skriv ditt tal

 5. Se till att du har en bra inledning, avslutning och bra övergångar mellan olika delar av ditt tal.

 6. Skriv talkort och memorera ditt tal

 

 

 

 

 

Genomför ditt tal

 

Eftersom det just nu råder distansundervisning måste ditt tal genomföras digitalt. Du får genomföra ditt tal hemma och spela in det. Enklast är kanske att låta en familjemedlem filma dig med hjälp av en mobilkamera.

 

Ett annat alternativ är att använda onenotes inspelningsfunktion. Du kanske kan ställa datorn på något så att du på ett bra sätt hamnar i bild.

 

Ladda därefter upp din fil i Onedrive och lämna sedan in den i unikum via OneDrive-ikonen.

 

 

Uppgifter

 • Muntligt framträdande Sv2

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar.
  Sve  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla argument, egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och väldisponerad. Språket är ledigt, varierat och välformulerat, och språk och stil är anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Framställningen innehåller såväl belysande exempel som generaliseringar och vidgade perspektiv. Eleven har god åhörarkontakt. Vidare kan eleven med säkerhet använda presentationstekniska hjälpmedel som stöder, tydliggör och är väl integrerade i den muntliga framställningen.
  Sve  A
 • Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla argument, egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och väldisponerad. Språket är ledigt och språk och stil är anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Eleven har viss åhörarkontakt. Vidare kan eleven med viss säkerhet använda presentationstekniska hjälpmedel som stöder och tydliggör den muntliga framställningen.
  Sve  C
 • Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla argument, egna tankar och åsikter samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och dispositionen tydligt urskiljbar. Språk och stil är till viss del anpassade till syfte, mottagare och kommunikations­situation. Eleven har viss åhörarkontakt. Vidare kan eleven med viss säkerhet använda presentationstekniska hjälpmedel.
  Sve  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: