Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 6

Hur får du flaskan att kissa?

Gemensamt Söderhamns förskolor, Söderhamn · Senast uppdaterad: 6 maj 2019

Vi hade en flaska med tre hål i och en flaska med ett hål i, som vi tejpade för. Vi fyllde på vatten i flaskorna. Barnen skulle gissa vad som hände med vattnet i flaskorna när man drog bort tejpen.

Nuläge

Vi använde oss av petflaskor, en med tre hål i och en med ett hål i. Vi tejpade för hålen och fyllde på med vatten och barnen skulle få gissa vad som hände med vattnet när vi drog bort tejpen.

Barnen var entusiastiska och nyfiken på vad som skulle hända. När vi drog bort tejpen på flaskan med tre hål i så fungerade det inte riktigt som vi tänkt oss, men andra gången vi gjorde det så fungerade det bra. Vattnet rann i tre strålar. Den längst upp närmast flaskan och den längst ner strålade ut från flaskan. Den med ett hål i fungerade bra från början. Där hade man korken som ventil. När den var åtskruvad så rann inte vattnet och när man skruvade upp så rann vattnet. Där tog jag bort tejpen när korken var åtskruvad.

Mål

Målet med detta experiment är att barnen ska få känna på att denna funktion är nästan som att sätta på/stänga av vattenkranen.

 

 

 

Syfte

Jag vill lära barnen att  vattentrycket är störst ju längre ner hålet sitter och där trycker vattnet på mest.

Det är även bra att barnen får veta att det finns olika tryck, t.ex. om man trycker lätt på armen eller trycker hårt på armen att det känns olika.

Genomförande

Vi tog fram en petflaska och gjorde tre hål i den och en petflaska och gjorde ett hål i den. Vi tejpade för hålen och jag som pedagog frågade barnen vad de trodde skulle hända när jag drar bort tejpen? Någon sa : "Vattnet går ut" och någon sa: "Du kommer spilla"

Barnen som deltog i experimentet var 4-5 år.

Dokumentation under lärprocessen

Det gjordes bilddokumentation och anteckningar.

Ansvar

Pedagogerna som är med i NT-nätverket.

Uppföljning

Vi fortsätter med experimenten och vidareutvecklar det till andra nivåer.

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback