Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

7 - 9

Efterkrigstiden, Kalla Kriget och Sovjetunionens fall

Kristinedalskolan , Stenungsund · Senast uppdaterad: 21 februari 2022

Efter andra världskriget går världen in i en tid av kyla och oro. Kalla Kriget och maktkampen mellan öst (Sovjetunion) och väst (USA) har kommit att prägla denna tidsperiod. Klicka på "innehåll" för mer information.

Uppgift om Efterkrigstiden

Ni ska få ganska fria händer att arbeta och redovisa era kunskaper om perioden som kallas för Efterkrigstiden, år 1945-1991 + nutid.

 

Bedömning

Tänk på att jag vill att ni visar mig era kunskaper om själva tidsperioden och större samhällsförändringar som skedde under den här perioden. Gärna också om människors levnadsvillkor, handlingar & värderingar. Som alltid ska du försöka använde begreppen vi pratat om och vara jätte noga i ditt urval av källor och att ange dem noga. Nedan kan du läsa om kunskapskraven på E-nivå.

 

I ditt arbete måste du ta upp följande

(Du får självklart ta upp fler saker)

Kalla krigets olika konflikter. Vad som hände och hur det slutade.

Sovjetunionens sönderfall.

Ny kunskap, teknik och ekonomisk tillväxt under perioden.

Hur olika grupper frigjorde sig, t.ex. koloniernas frigörelse.

Hur det var i Sverige under efterkrigstiden, t.ex. Folkhemmet, Rekordåren och mordet på Olof Palme.

Redovisningsform

-Du arbetar själv och väljer själv hur du vill visa dina kunskaper t.ex. film, pod, digitalt bildkollage med text, klassisk uppsats, dans, teater, sång, målning med beskrivning, redovisning i form av ett nyhetsprogram. Som sagt, du har fria händer.

-Påminnelse: Kunskap om Efterkrigstiden är det jag kommer bedöma, inte din kreativa nivå på redovisning.

-Det är okej att arbeta i par, eftersom det är svårt att göra en pod eller film helt själv. Men ni får inte vara fler, eftersom jag måste kunna bedöma er individuellt.

 

Tänk på detta i all form av text som du skriver:

-Teckenstorleken ska vara 12.

-Om man skriver en uppsats ska den minst vara 1,5 sida text och max 12 sidor.

-Använd dig av CLIO läromedel och de källor som läraren lägger ut på Classroom.

-Ha med en innehållsförteckning i början och källförteckning i slutet.

-Använder du bilder, måste du använda bilder som man får lov att använda fritt, till exempel  från Pixabay. Redovisa bildens källa.

 

OBS!

Som alltid får du inte kopiera text rätt av från en källa. Du ska alltid återge fakta med egna ord.

 

Det är också så viktigt att du inte bara ger dig ut på internet och tar första bästa källa. Du måste alltid tänka källkritisk! Enklast är att du använder de källor som läraren ger er. Om du ändå känner att du vill använda dig av en annan källa måste du ställa dig de grundläggande källkritiska frågorna:

1. Vem har gjort källan? (Är det någon som du kan lita på? En myndighet? Ett företag? En privatperson? Står det tydligt vem som skrivit?)

2. Varför är källan gjord? (Är det för att ge information? Är det för att luras? Är det för att underhålla? Är det för att sälja något? Är det för att framföra en politisk åsikt? Är det för att påverka dig på något sätt?)

3. Hur ser källan ut? (Kan man tydligt se vem som skrivit? Kan man kontakta personen? Hänvisar källan till andra källor?)

4. Finns det andra källor som säger samma sak? (Säger källan det som du redan känner till? Säger källan samma sak som en annan trovärdig källa?

 

Innan du använder en källa måste du alltid tänka källkritiskt. Dubbelkolla alltid med en vuxen och en klasskamrat och låt dem vara med och bedöma källan trovärdighet.

 

 


Läroplanskopplingar

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folk­ mord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback