Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Religionskunskap

·

Årskurs:

5

Vasa-tiden

Hedekas skola, Munkedal · Senast uppdaterad: 6 maj 2019

Du kommer under några veckor läsa om Gustav Vasa och hans familj. Du kommer se filmer, diskutera för- och nackdelar med Vasas sätt att regera landet och du kommer arbeta med grundbok och arbetsboken.

Innehåll:

Du kommer få lära dig om hur Gustav Vasa fick makten i Sverige och vad han gjorde för sina medborgare. Du kommer även få lära dig om hur hans barn förvaltade makten efter hans död. 

 

Undervisning:

Du kommer att:

  • Se på filmer som berättar om Gustav Vasa och hans familj.
  • Arbeta enskilt eller i par med grundboken och tillhörande arbetsbok.
  • Diskutera med dina klasskompisar om Gustav Vasas sätt att regera (för- och nackdelar)

 

Bedömning:

Du visar dina kunskaper vid genomgångar och vid gemensamma diskussioner efter filmer och de texter du läst.

 

 


Läroplanskopplingar

Den svenska statens framväxt och organisation.

Vad historiska källor, till exempel brev och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män jämfört med i dag.

Exempel på hur forntiden, medeltiden, 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.

Hur historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl XII och häxprocesserna, har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.

Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Kristendomens betydelse för värderingar och kultur i det svenska samhället förr och nu. Kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, till exempel sånger och psalmer.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.

Eleven kan redogöra för några kristna högtider och traditioner och göra enkla jämförelser mellan kristendomens betydelse för svenskt kultur­ och sam­hällsliv förr och nu.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla resonemang om källornas användbarhet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback