Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mitt sommarprat

Skapad 2019-05-06 13:03 i Östergårdsskolan Halmstad
Att berätta för andra om något som känns viktigt för dig
Grundskola 7 – 9 Svenska
I den här uppgiften ska du hålla ett sommarprat. Du får möjlighet att berätta om dig själv och välja musik som betyder något för dig. Vi lyssnar på sommarprat och analyserar dem tillsammans eller enskilt.

Innehåll

Vad?

Du har fått äran att vara dagens ”Sommarpratare” på Sveriges Radio P1 program. Vad du väljer att prata om är helt upp till dig. Det kan vara en händelse ur ditt liv, ett sommarminne, något som din morfar gjorde, något du skulle vilja göra, en person du har träffat eller en helt påhittad historia. Tänk på att sommarprat alltid avslutas med en låt som huvudpersonen själv väljer. Låten kan vara en favoritlåt, en låt som passar bra in på historien. 

För att du skall få inspiration kommer vi att lyssna på ett sommarprogram tillsammans och sedan får du välja ut några egna att lyssna på.

Uppgift

- Börja med att fundera på vad du vill prata om.

- Först kan du bara tänka men du behöver också göra ett skrivet manus innan du gör själva inspelningen. Det är svårt att komma ihåg allt man vill säga och vilken ordning. Du ska också tänka igenom vilken musik du ska ha och var i ditt prat den ska läggas in.- Fundera en lån som du skulle vilja spela.

- När ditt manus börjar bli färdigt, är det dags att göra inspelningen. Därefter kan du öva med en kompis.

-När allting är klart skall du ha ca 10 minuter prat och 2-3 st låtar i några minuter som paus. 

Tidsperiod; vecka 19-23.

 

Syfte

I den här uppgiften får du möjlighet att visa både din muntliga förmåga  i muntlig presentation. Du får öva på att anpassa språk, innehåll och uppbyggnad till den som lyssnar. Du får också öva på att använda digitala verktyg för att genomföra den här typen av uppgift.

I den här uppgiften gör du det mesta muntligt men behöver ett skrivet manus. Ett sommarprat påminner mycket om texttypen krönika. Det här är ett sätt att bekanta sig med den typen av text (fast du lyssnar). I en krönika pratar man ofta väldigt personligt men det handlar om ett ämne som berör många. Att göra den här växlingen mellan det personliga och det allmänna, är bra att vara van vid när du ska argumentera och diskutera olika ämnen både i skrift och i tal.

Du får i den här uppgiften också möjlighet att lära dig och öva på att kombinera text/tal med musik.

 

Skrivmall:

Förslag till innehåll:

 • Flytt och flykt
 • viktiga personer för dig
 • brott och straff
 • skola
 • sjukdom
 • jämställdhet
 • orättvisor

1. Anslag

skapa en känsla, ingången till det du skall prata om. Förslag på inledning till talet:

En speciell händelse från.....

jag är stolt över....

viktiga personer för mig har varit....

något jag verkligen brinner för är.....

nu förstår jag...

2. Presentation

om du pratar om några personer, presentera dem. Presentera även tid och plats. Kom ihåg att presentera dig själv med namn.

3. Fördjupning

kärnan i ditt tal utvecklas. Här kan du beskriva händelser och personer mer specifikt. Budskapet i ditt tal börjar framgå. 

4. Upptrappning

Upprepa känslor och ge bilder och gestaltningar. Använd gärna liknelser och låt ord eller uttryck återkomma för att ge en ram till ditt tal.

5. Upplösning

Kom fram till när en nedtrappning ska ske. det.

6. Avtoning

Du kan tänka på följande:

- vad blir följderna, lösningen och vad händer sen?

- ge en knorr eller en poäng på slutet.

- avsluta med ett talesätt som knyter an till innehållet.

- du kan även väva ihop slutet med den mening du började med.

 

Tips på sommarpratare, lyssna på dessa: 

 

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1106398?programid=2071

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1077283?programid=2071

 

 

Uppgifter

 • Analys av sommarprat

 • Analys Marks sommarprat

 • Analys av sommarprat

 • Sommar i P1 mark levengood

 • Analys Markoolio

 • Sommarprat Mark Levengood

 • Så gör du ett sommarprat

Matriser

Sv
Sommarprat-bedömning

----->
E
C
A
Svenska - Förbereda och genomföra
Du har visat att du kan förbereda och genomföra enkla muntliga och skriftliga redogörelser med en i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du har visat att du kan förbereda och genomföra relativt väl fungerande muntliga och skriftliga redogörelser med en relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du har visat att du kan förbereda och genomföra väl utvecklade muntliga och skriftliga redogörelser med Mycket väl fungerande struktur och innehåll och mycket god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Svenska - innehåll
Du kan med hjälp av egna erfarenheter diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som för samtalet och diskussionerna framåt.
Du kan med hjälp av egna erfarenheter diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och underbyggda argument på ett sätt som för samtalet och diskussionerna framåt.
Du kan med hjälp av egna erfarenheter diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med Väl utvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalet och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
.
.
.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: