Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Text från mitt hemland

Skapad 2019-05-07 11:20 i Hagagymnasiet Borlänge
Gymnasieskola Svenska som andraspråk
Du har säkert läst eller lyssnat på en text som väcker starka känslor hos dig och som berör dig på något vis. Fundera på en text som du känner så för och som du skulle vilja berätta om.

Innehåll

Text från mitt hemland: 

 

Välj en text skriven av en person från ditt hemland: en bok, dikt, saga eller låt som berört dig på något sätt. Det kan vara något från din barndom eller nutid. Det kan vara en text som du tycker väldigt mycket om för att den t. ex påminner dig om fina minnen av någon eller något, en text som väcker känslor av saknad och sorg, en text som du tycker är intressant och blir engagerad av, en text som inspirerar dig att våga eller väcker tankar om framtidsdrömmar, en text som du blir arg av eller en text som du helt enkelt blir lycklig av. Det viktiga är att det är en text som du kan berätta om och förklara vad den betytt/betyder för dig.  

Du ska: 

  • Berätta om författaren.  

  • Sammanfatta och tolka texten. Vad handlar den om och hur tolkar du den? Finns det några underbygda budskap i texten? 

  • I din analys ska du referera och ge exempel ur texten. 

  • Värdera textens kvalitet. Hur är språket och stilen i texten? 

 

Examination: Muntlig redovisning v.23

 

Bildresultat för bok 

                                 Lycka till! / Jessica 

 

 

 Förmåga att läsa och reflektera över skönlitteratur i skilda former och från olika delar av världen. 

Läsning av och samtal om skönlitteratur författad av såväl kvinnor som män från olika kulturer och tider, med tonvikt på att sammanfatta, tolka, värdera och referera till texterna. 

 

Betygskriterier: 

 

E: Eleven kan översiktligt redogöra för innehållet och den grundläggande berättarstrukturen i skönlitterära texter från skilda kulturer och olika tider, och ger dessutom exempel på några centrala teman och motiv. 

 

C: Eleven kan översiktligt redogöra för innehållet och den grundläggande berättarstrukturen i skönlitterära texter från skilda kulturer och olika tider, och ger dessutom exempel på några centrala teman och motiv samt diskuterar dessa översiktligt 

 

A: Eleven kan redogöra för innehållet och den grundläggande berättarstrukturen i skönlitterära texter från skilda kulturer och olika tider, och dessutom ge exempel på några centrala teman och motiv samt diskuterar dessa utförligt 

 

 

 

Uppgifter

  • Text från mitt hemland

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: