Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

5

Norden HT20

Apelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 31 januari 2021

Vi kommer att göra en resa genom våra grannländer och utforska Norden.

Vad ska vi arbeta med och lära oss?

I arbetsområdet Norden kommer du att få göra en resa runt i de nordiska länderna och lära dig mycket spännande om våra grannar.

I ämnet geografi kommer du lära dig om naturlandskap, kulturlandskap, naturtillgångar, geografiska ord och kartor.

I ämnet historia kommer vi att titta på delar av den gemensamma historia som delas av de nordiska länderna.

 

Hur ska vi arbeta? 

  • delta i genomgångar, samtal och diskussioner;
  • se filmer om de nordiska länderna;
  • titta på tv-serien Geografens testamente, 10 avsnitt;
  • till varje avsnitt finns arbetsuppgifter som du kommer att arbeta med;
  • arbeta med atlasen och blindkartor;
  • göra skriftliga läxförhör och test;
  • söka, jämföra och sammanställa information från olika källor (faktaböcker, uppslagsverk, Internet);
  • göra ett grupparbete om ett land i Norden som ska presenteras i en pizzakartong

 

Vad och hur kommer du att bedömas?

  • Nordens länder: Du ska veta vilka de nordiska länderna är samt kunna placera ut dem på en karta över Norden.
  • Huvudstäder i Norden: du ska veta vad huvudstäderna heter i de nordiska länderna samt kunna placera ut dem på en karta över Norden. 
  • Folkmängd: Fördelningen av Nordens befolkning.
  • Hur styrs landet? (Monarki/republik?)
  • Ord och begrepp: Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi (t.ex. klimat, väderstreck och naturlandskap).
  • Kunna använda kartor av olika slag och använda en kartbok.
  • Kunna göra enkla jämförelser mellan länderna (hur stora är länderna jämfört med Sverige, folkmängd jämfört med Sverige, hur skiljer sig naturlandskap åt i de olika länderna (t.ex. berg, slätt, platt, kust, öar, skog, åkrar, sjöar, fjordar).
  • Kunna förklara viktiga begrepp som t.ex. topografiska/tematiska kartor,  ekvatorn, breddgrad, längdgrad, naturlandskap, kulturlandskap, naturresurs, högland, lågland, m.ö.h., km2,  böljande landskap, glesbefolkat, tättbefolkat, monarki, republik, självstyre, Golfströmmen, exportera, importera, flack, fjord, fjäll, vik, myr,  norrsken, halvö, vulkan glaciär, ås, kargt, dal.  

Bedömningen kommer att ske genom

  • observationer under lektionerna beträffande ditt deltagande i det muntliga under lektionerna samt hur du utför dina skriftliga uppgifter;
  • skriftligt prov;
  • bedömning av arbetet med ett av Nordens länder.
 

Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Jordens naturresurser, till exempel vatten, odlingsmark, skogar och fossila bränslen. Var på jorden olika resurser finns och vad de används till. Vattnets betydelse, dess fördelning och kretslopp.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven förhållandevis komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har mycket goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen
Norden åk 5
Uppgifter
Norden i en pizzakartong
Powerpoint Norden
Boken om Norden
Powerpoint Norden
Norden i en pizzakartong
Boken om Norden

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback