Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Jämnställdhetsplanering respekt Grodan

Förskolan Logården, Östhammar · Senast uppdaterad: 14 juni 2019

Vi vill uppmärksamma barnen på ämnet respekt. Respekt inför varandra, mellan barn och vuxna, djur och natur, vår närmiljö.

Avdelningens mål: Att barnen visar respekt och lyssnar på varandra. Att de visar respekt för sig själva och sin person. Att vi alla visar respekt för varandras likheter och olikheter.  Att barnen tar hänsyn till djur stora och små. 

 

Aktivitet:  Rollspel med olika dilemman. Låna litteratur på ämnet respekt. Städa gården och vår närmiljö. Lillmulle besöker samlingen och samtalar med barnen. Besöka återvinningen och panta bukar. Ständiga diskussioner kring hur vi är mot varandra.

 

När? Var? Hur? Varför? Rollspel på samlingarna under maj och juni. Pedagoger spelar upp olika dilemman där vi pausar och låter barnen komma med lösningar. Vi upplever att barnen leker med smådjur och ibland skadar dem, vilket vi vill förhindra. För att bryta lekmönster delar vi barnen och går iväg från gården i små lekgrupper. Vi läser litteratur i ämnet och diskuterar med barnen.

 

Resultat - hur blev det?

Vi har städat naturen och vår gård. Vi ser att barnen vid vissa tillfällen respekterar varandra men att vi absolut behöver jobba vidare med detta. Vissa barn har visat intresse för djur genom att plocka upp dessa, flytta på dem osv. Vi har pratat om detta, var djuren bor, att man inte leker med djur osv. Vi vill ha mer rollspel i höst där vi konkret visar hur man respekterar levande och även döda djur. Vi behöver träna mer på att respektera varandra vid samtal, alla måste få komma till tals och bli lyssnade på. Alla har rätt att få berätta och samtala men även att lyssna på andra och respektera varann i det. Vi har även lånat böcker inom ämnet , detta kommer vi fortsätta att göra nästa läsår.


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,

respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback