Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

F

Inledning Kemi med atommodell och Periodiska systemet.

Dackeskolan, Mjölby · Senast uppdaterad: 22 januari 2020

Inledning till Kemi där elementarpartiklarna introduceras och Periodiska systemet information avslöjas. Molekyler generellt och den blandning av ämnen som finns runt omkring oss i form av luft och vatten.

Lektion 1: Introduktion till Kemi med elementarpartiklar och deras egenskaper. Uppgift 1-10 i arbetsboken

Lektion 2: Atomer och molekyler. Kemiska föreningar. Lite om kemiska reaktioner. Tre fysikaliska former.

Lektion 3: Reaktionsformler. Joner. Blandningar. Separera ämnen.

Lektion 4: Luftens innehåll. Ädelgaser. Syre -ozon. 

Lektion 5: Koldioxid och vätgas.

Lektion 6: Vatten. Egenskaper och kretslopp.

Lektion 7: Repetition.

Lektion 8 Prov. 


Läroplanskopplingar

Eleven kan föra enkla till viss del underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på enkelt identifierbara kemiska samband i naturen.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då enkelt identifierbara samband och ger exempel på energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan beskriva och ge exempel på några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på förhållandevis komplexa kemiska samband i naturen.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då komplexa samband och förklarar och visar på samband mellan energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan förklara och visa på samband mellan några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på komplexa kemiska samband i naturen.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då komplexa samband och förklarar och generaliserar kring energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar ur olika perspektiv på fördelar och begränsningar hos några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan förklara och generalisera kring några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback