Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hälsa, fysisk aktivitet & förebyggande av skador

Skapad 2019-05-13 14:46 i Veta skola Mjölby
Grundskola 6 Idrott och hälsa
Nu är det dags att testa olika träningsformer! Vi prövar en gång i skolan och en hemma. Du kommer att lära dig vad som är viktigt för att inte skada dig samt hur träningen kan förbättra din hälsa. Kanske hittar du den träningsform som passar dig bäst!

Innehåll

Målet med undervisningen

Att förstå kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.

Att kunna använda ord och begrepp för att samtala om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.

Att veta hur man kan förebygga skador.

Så här ska vi arbeta

Vi ska pröva olika former av fysiska aktiviteter (styrketräning, distansträning samt intervallträning). Vi testar en ny träningsform per vecka.

Vi har gemensamma genomgångar och ser filmer gällande hälsa, fysisk aktivitet och förebyggande av skador.

Vi samtalar i mindre grupper kring hälsa.

Du ska sedan själv skriva en sammanfattning av träningarna du gjort. Nedan ser du vad som bör ingå.

 

 

Det här ska bedömas

Du redovisar skriftligt (skapa ett dokument som du delar eller skriv på papper) för din lärare i idrott och hälsa om dina upplevelser (hur det känns) av de olika träningsformerna. Jämför dem och berätta hur din kropp reagerar och hur det känns både under och efter träningen. Reflektera och berätta om du justerar (ändrar) ditt träningsupplägg samt hur skador vid den fysiska aktiviteten kan förebyggas. Även resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan är viktiga att berätta om.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.
  Idh  4-6
 • Förebyggande av skador, till exempel genom uppvärmning.
  Idh  4-6
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.
  Idh  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  E 6
 • Eleven kan ge enkla beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
  Idh  E 6
 • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  C 6
 • Eleven kan ge utvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
  Idh  C 6
 • Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
  Idh  A 6
 • Eleven kan ge välutvecklade beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter.
  Idh  A 6

Matriser

Idh
Hälsa, fysisk aktivitet & förebyggande av skador

E
C
A
Upplevelser & begrepp
Eleven kan enkelt beskriva vad hon/han har övat på och samtala om sina upplevelser av aktiviteterna med hjälp av några relevanta ord och begrepp
Eleven kan beskriva vad hon/han har övat på och samtala om sina upplevelser av aktiviteterna med hjälp av i huvudsak relevanta ord och begrepp.
Eleven kan utförligt beskriva vad hon/han har övat på och samtala om sina upplevelser av aktiviteterna med hjälp av relevanta ord och begrepp.
Träningskunskap
Eleven kan i någon mån identifiera vad som tränas och till viss del beskriva vad som kännetecknar träningen i genomförda aktiviteter.
Eleven kan i huvudsak identifiera vad som tränas och relativt väl beskriva vad som kännetecknar träningen i genomförda aktiviteter.
Eleven kan identifiera vad som tränas och väl beskriva vad som kännetecknar träningen i genomförda aktiviteter.
Resonemang kring fysiska aktiviteter och hälsa
Eleven kan ge enkla exempel, i någon mån motivera sina ställningstaganden och föra ett till viss del underbyggt resonemang om hur aktiviteterna kan påverka hälsan (fysiskt, psykiskt och socialt) och den fysiska förmågan.
Eleven kan ge utvecklade exempel, i huvudsak motivera sina ställningstaganden och föra ett relativt väl underbyggt resonemang om hur aktiviteterna kan påverka hälsan (fysiskt, psykiskt och socialt) och den fysiska förmågan.
Eleven kan ge välutvecklade exempel, motivera sina ställningstaganden med hjälp av sakliga argument och föra ett väl underbyggt resonemang om hur aktiviteterna kan påverka hälsan (fysiskt, psykiskt och socialt) och den fysiska förmågan.
Uppvärmning
Eleven kan ge enkla resonemang till hur och varför man bör värma upp.
Eleven kan ge utvecklade resonemang till hur och varför man bör värma upp.
Eleven kan ge välutvecklade resonemang till hur och varför man bör värma upp samt ge exempel på bra uppvärmningar kopplat till den aktuella aktiviteten.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: