Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7

Göra film

Högalidsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 17 maj 2019

Göra film

 

Centralt innehåll:

·         Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga anpassning. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

·         Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, t.ex. i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

 

Bedömning:

 

E

C

A

Innehåll

Eleven följer instruktionen och manuset fungerar i huvudsak.

Eleven följer instruktionen och manuset fungerar relativt väl.

Eleven följer instruktionen och manuset fungerar väl.

Struktur

Filmmanuset har en struktur som passar ett manus och som följer den dramaturgiska kurvan på ett enkelt sätt.

Filmmanuset har en struktur som passar ett manus och som följer den dramaturgiska kurvan på ett utvecklat sätt.

Filmmanuset har en struktur som passar ett manus och som följer den dramaturgiska kurvan på ett välutvecklat sätt.

Slutuppgiften

Genom att i sitt framförande få innehållet i manus att samspela med bild och ljud på ett i huvudsak fungerande sätt förstärker och levandegör eleven kortfilmens budskap.

Genom att i sitt framförande få innehållet i manus att samspela med bild och ljud på ett  ändamålsenligt fungerande sätt förstärker och levandegör eleven kortfilmens budskap.

Genom att i sitt framförande få innehållet i manus att samspela med bild och ljud på ett  ändamålsenligt och effektivt fungerande sätt förstärker och levandegör eleven kortfilmens budskap.

 

 

Uppgiften

Ni ska göra en egen film som är ca 5 minuter lång, med hjälp av era mobilkameror.

Ni är en grupp om 3-5 personer. När ni gjort er film lägger ni  upp den på www.youtube.com och sedan delar ni länken till mig: helena.schultz@stockholm.se genom  skolportalen.

I ämnesraden på mejlet ska det stå: Film, er klass, namn på er

Sedan kommer vi att ha gemensam filmvisning v. 23

 

Steg 1: Planera arbetet

Sätt er ned tillsammans och spåna idéer. Vad ska er film handla om? Vilka är huvudpersonerna? Vilka vill agera, och vem vill stå bakom kameran? Är det någon av er som dessutom vill vara ansvarig för något särskilt som ljud, kläder smink?

När ni skriver dialogen, pröva hela tiden att säga orden högt. Låter det bra? Ligger just de här orden bra i munnen på den här karaktären? Ansträng er att hitta ett språk som passar de olika karaktärerna – tonåringen pratar förmodligen inte likadant som sin mamma, den ”hårdkokte” skurken använder förmodligen andra ord än butiksbiträdet på mataffären.

 

Steg 2: Skriv manus

Er film ska vara 3-5 minuter lång – tänk på det när ni börjar skriva manus. Ungefär hur många scener behöver ni för att berätta er historia? Ska ni spela in filmen i ett svep, på samma ställe, eller ska ni ha flera olika inspelningsplatser? En kortfilm är lite som en novell – eftersom ni inte har lika mycket utrymme som i en vanlig spelfilm, så kan ni inte lägga lika mycket krut på att beskriva karaktärerna och miljöerna, utan fokus måste ligga på den historia ni vill berätta. Bestäm redan nu vem av er som ska ha vilken roll i filmen, och fundera också över vad filmen ska heta.

 

Steg 3: Rita och skriv storyboard

När ni skrivit ert manus är det en bra idé att precis som riktiga filmmakare göra en storyboard, där ni beskriver de olika scenerna i filmen. Var ska de olika karaktärerna stå och vad ska de göra? Behövs det någon speciell rekvisita? Vilket bildutsnitt ska det vara i de olika scenerna? Vill ni ha med någon musik eller några andra ljudeffekter?

 

 

 

Steg 4: Planera inspelning

Det närmar sig inspelning. Ni har redan bestämt vem som ska stå bakom kameran och vem som ska spela vilken roll, men det kan fortfarande vara saker kvar att ordna. Hur ska karaktärerna vara klädda? Behövs det någon särskild rekvisita och hur får ni tag på den? Ska karaktärerna ha några särskilda frisyrer eller särskild sminkning? Vem ska i så fall ansvara för det? Vilken tid på dagen passar det bäst att spela in – i dagsljus eller på kvällen? Alla som är med i filmen måste förstås träna på sina repliker och försöka komma ihåg vad de ska göra i de olika scenerna.

 

Steg 5: Inspelningen

Spela in med mobilkamera. Repetera gärna en gång på plats innan ni filmar, så ni vet om det är något ni måste ändra på. Tänk på att säga era repliker högt och tydligt. Om ni ska spela in någon annanstans än i skolan eller hemma hos någon av er, kan det vara en bra idé att tala om för dem som bor i närheten att ni håller på att spela in en film.

 

Steg 6: Marknadsföring

Om det finns tid över; fundera över hur ni ska få uppmärksamhet kring er film. Göra affischer, flyers etc…

 

Filmvisning v.23

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback