Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Parafras

Skapad 2019-05-17 12:15 i Prästängsskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola F
Vi arbetar med att göra en tolkning av ett känt konstverk där du får själv välja vilken teknik du använder.

Innehåll

Innehåll

Du kommer nedan få en Power Point om vad en parafras är.

Du kommer själv få välja vilket material du vill arbeta med. Du kan jobba med lera, akryl, vattenfärg, oljepastell, papier maché osv. 

Tänk på hur du skulle kunna göra om verket till ditt egna, försök få fram ett budskap med din bild. Visa att du vill säga något med bilden. 

 

Uppgifter

 •  

  Parafras

  Bl
   
  Parafras - att göra om ett konstverk till sitt egna.
  •  
   Parafras.pptx
   Hanna Bazelius | 2019-04-29

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Bl  7-9 Bildframställning Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
 • Bl  7-9 Bildframställning Kombinationer av bild, ljud och text i eget bildskapande.
 • Bl  7-9 Bildframställning Presentationer av eget bildskapande.
 • Bl  7-9 Redskap för bildframställning Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
 • Bl  7-9 Redskap för bildframställning Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Matriser

Bl
Bedömningsmatris Bild årskurs 7-9
  Har bedömts under terminen E D C B A
Bildframställning / kommunikation
Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap. Det ska gå och se ett budskap/känsla i verket/bilden.
 
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
 
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
 
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår..
Tekniker
Eleven ska skapa bilder med olika digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg och kunna behärska olika former av material.
 
 
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
 
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dess kan kombineras för att skapa olika uttryck.
 
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Bildkomposition
Eleven kombinerar olika bildelement och material.
 
 
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
 
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.
 
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.
Idéutveckling
Eleven ska arbeta självständigt och göra ett verk till sitt egna. Eleven ska kunna koppla samman gamla kända verk med nyare verk och egna idéer och uttryck.
 
 
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
 
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
 
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Ansvar
Hur aktiv är eleven under arbetets gång och hur självgående är eleven.Eleven ska även kunna berätta vad denna gör när läraren frågar.
 
 
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
 
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
 
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Reflektion
Eleven ska kunna förklara hur denna har arbetat och tänkt under arbetets gång. Vad har lyckats eller inte och varför?
 
 
Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
 
Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
 
Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Begrepp
Eleven använder ord som tillhör bildens/konstens värld.
 
 
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
 
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
 
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: