Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bygga insektshotell

Skapad 2019-05-17 14:19 i Musiklådan Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Biologi Teknik
Under några lektioner i teknik och NO kommer du att få chans att bygga ett insektshotell tillsammans med klasskamraterna.

Innehåll

I samband med att vi nu avslutar arbetet i biologi genom att arbeta med ängen tillverkar vi också ett egen insektshotell. Vi använder både NO- och tekniklektioner.

Alla kommer att få testa att borra. Vi pratar om hur borrmaskinen fungerar och vilka delar den har. Vi funderar på vad drivkraften bakom uppfinningen kan ha varit. Andra fårgor vi funderar på kan vara: Varför blir borren så varm? Vad händer om vi sätter borren snett? Varför är borren formad som den är? osv

Alla kommer också att få testa att såga. Vi pratar om hur vi tror att sågen uppkommit och vilka varianter av sågar vi kommit i kontakt med.

Vi hjälps åt att knäcka idéer om hur de olika sakerna ska fästas i "huset". Hur blir det stabilt och hållbart? Vad är smidigt att göra? Vad blir snyggt? Kommer sakerna från naturen och vad måste köpas/kan hittas begagnat?

Vi repeterar ord och begrepp som t ex hållbar utveckling, biologisk mångfald, pollinering, ekosystem mm

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
  Bi  4-6
 • Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.
  Bi  4-6
 • Vardagliga föremål som består av rörliga delar och hur de rörliga delarna är sammanfogade med hjälp av olika mekanismer för att överföra och förstärka krafter.
  Tk  4-6
 • Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.
  Tk  4-6
 • Egna konstruktioner med tillämpningar av hållfasta och stabila strukturer, mekanismer och elektriska kopplingar, i form av fysiska och digitala modeller.
  Tk  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: