Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Å Å Å Å

Skapad 2019-05-26 23:55 i Gärsnäs skola Simrishamn
Grundskola 5 – 6 Slöjd

Innehåll

Reduce Reuse Repurpose Recycle

 Hållbar utveckling utifrån fyra Å

  Återhållsam Återanvänd Återbruk Återvinn


Vill du lappa och laga kan du använda sashiko, en gammal japansk broderiteknik. Du behöver en tråd som är så lång som din arm och trä den i en sashikonål. Du fäster tråden i början och på slutet som på en symaskin, du "backar" några stygn. Sashiko-stygn är ojämna förstygn, stygnet på avigsidan är dubbel så lång som stygnet på rätsidan.

Om du vill jobba med återbruk har du kanske egna idéer. Du kan också arbeta med små bitar tyg som du syr ihop till en större bit. Tyget kan du sedan använda för att klä locket till din pall som du gör i träslöjden.

När du syr ihop små bitar tyg för hand med sashiko-stygn kallas det boro. Du kan också sy på symaskin och då kallas det lappteknik. Här visas ett sätt att sy lappteknik på. Du kan också titta i bifogat dokument. 

När du syr på symaskin måste du trä symaskinen först: trä övertråden och trä undertråden. När undertråden tar slut, får du spola på ny undertråd.

Beskrivningar och instruktionsfilmer finns i Slöjdlexikon. Användarnamn och lösenord finns på anslagstavlan i slöjdsalen.

Vi tittar på filmen Läder och hårdrock. I din slöjdlogg skriver du svar och funderingar om filmen och hållbar utveckling. Frågor finns i bifogad uppgift.

Uppgifter

  • Hårdrock och läder

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: