Pedagogiskplanering
Ämne: Svenska
Högläsningsbok
Syfte:
- Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket.
- Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.
- Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.
- Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter.
Centralt innehåll:
- Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
- Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
- Texter som kombinerar ord, bild och ljud.
Arbetssätt/material:
- Högläsningsbok (Barnhemmet). Vi läser boken två gånger i veckan, diskuterar, beskriva bilder, tankekarta, förklara svåra ord och arbeta i stenciler (svara på frågor).
Kunskapskrav:
- De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.
- Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.
- Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.