Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skolgårdsverksamhet/leksaksbod

Skapad 2019-05-29 15:54 i Östermalmsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola F – 6 Svenska
En väl uppstyrd leksaksbod anser vi på Östermalmsskolan är grunden till en väl fungerande skolgårdsverksamhet. Mycket av det som händer på skolgården är centrerat runt Boden. I boden kan eleverna låna saker för egen lek och det finns även material för ledarledda aktiviteter. Dessa aktiviteter kan vara lekinriktade eller skolinriktade. Det finns till exempel material för mattelärande utomhus.

Innehåll

Vad ska vi arbeta med?

Det vi kommer att arbeta med är leksaksboden och skolgården.

Hur ska vi arbeta?

Eleverna frågar en vuxen om de får låna något från leksaksboden. Den vuxna i fråga följer då med eleven till boden och lånar ut de den vill låna. Den vuxne kommer efter det att skriva upp namn, klass och årskurs på en whiteboard tavla inne i boden för att kunna ha koll på vem som lånar vad. Ute på skolgården finns det en röd korg där elverna kan lämna tillbaka det lånade materialet. Detta för att det ska bli lättare för eleven att lämna tillbaka det den lånat och inte bara slänga ifrån sig det. I ett försök att "piffa upp" skolgården har vi påbörjat ett planteringsprojekt och kommer även att fylla i kingrutor och hopphagar. Sanden som är vid skolgårdens klätterställning kommer förhoppningsvis att bytas ut mot en plastmatta/gummimatta.

Vad ska du lära dig?

Att leka och umgås tillsammans är otroligt utvecklande för människor i alla åldrar och speciellt barn i de yngre åldrarna. Det vi vill utveckla är de sociala kunskaper som barnen i olika grader redan besitter. Något annat som vi vill utveckla hos eleverna är ansvarstagande. Att allt bodenmaterial kommer tillbaka och att det är helt. 

Hur ska du visa att du lärt dig?

Utvecklingen är något som vi ser i elevernas dagliga utbyte med varandra. Detta kommer att ta lång tid och är svårt att mäta och omöjligt att "sätta betyg på".

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: