Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria åk 7A VT 19

Skapad 2019-06-02 22:48 i Stenhammarskolan 7-9 Flen
Språk är ingen enskild företeelse, utan språk påverkas hela tiden av varandra och förändras i takt med samhället. Du ska nu få en större förståelse av språkets utveckling. Vi människor har de egenskapen att kunna göra oss höra genom minst tre språk: muntliga, skriftliga och vårt kroppsspråk.
Grundskola 7 Svenska Svenska som andraspråk
Du ska få arbeta med språkhistoria. Du ska få lära dig om svenska språkets ursprung och utveckling, om hur andra språk har haft stort inflytande på vårt språk, språkliga varianter inom svenskan samt fundera över nya ord och hur de bildas.

Innehåll

Varför ska du läsa språkhistoria?

Orsakerna till att vi ska arbeta med det här arbetsområdet handlar om att det är viktigt att förstå hur levande och dynamiskt språket är. Språk kan se olika ut i olika sammanhang och det är viktigt att anpassa sitt språk efter mottagare och sammanhang. Språk förändras också över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har spelat stor roll på svenska språkets utveckling. Olika språk påverkar också varandra. Svenska språket är ett litet språk, och har därför påverkats av andra mer inflytelserika språk. Det är viktigt att veta varför man lånar ord från andra språk och vilka konsekvenser det kan få.

Lgr 11

Genom undervisningen ska du ges möjlighet att utveckla dina kunskaper om svenska språket, dess uppbyggnad, historia och utveckling samt om hur språkbruk varierar beroende på sociala sammanhang.

Undervisning

Du kommer få lyssna på genomgångar, anteckna och diskutera. Instuderingsfrågor inför provet.

Bedömning

Du kommer få visa dina kunskaper dels ett skriftligt prov 24/5.

Uppgifter

  • Språkhistoria

Matriser

Sv SvA
Språkhistoria

E
C
A
Språkhistoria Sv
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang (skriftligt) om svenska språkets historia, ursprung och särdrag.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang (skriftligt) om svenska språkets historia, ursprung och särdrag.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang (skriftligt) om svenska språkets historia, ursprung och särdrag.
Språkhistoria SvA
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskan.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskan.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskan.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: