Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sannolikhet åk 8

Skapad 2019-06-03 13:38 i Almunge skola Uppsala
Sannolikhet åk 8
Grundskola 8 Matematik
Är risken att förlora större än chansen att vinna när du köper en lott? Om du singlar slant och får klave tre gånger i rad, hur stor är då sannolikheten att du även den fjärde gången får klave? Hur många gånger behöver du sannolikt slå en tärning innan du får en sexa? Dessa typer av frågor får du svar på efter att arbetat med detta område.

Innehåll

Efter avslutat område ska du kunna:

  • beskriva vad sannolikhet är
  • göra beräkningar av sannolikheter
  • använda träddiagram vid beräkningar av sannolikheter vid upprepade händelser
  • göra beräkningar med oberoende och beroende händelser
  • hur sannolikheten bestäms utifrån statistik
  • beräkna antalet möjliga utfall med hjälp av kombinatorik

Matriser

Ma
Bedömning matematik

Insats krävs
E-nivå
C-nivå
A-nivå
Lösa problem med strategier, metoder & modeller
Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.
Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.
Använda matematiska begrepp
Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.
Välja och använda matematiska metoder
Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom geometri,
Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom geometri, med gott resultat.
Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom geometri, med mycket gott resultat.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: