Vår samling sker inte varje dag och är inte likadan varje gång. Vi har fokus på individen med närvarotavlan, vi ser varandra, benämner oss med namn och uppmärksammar vilka vi saknar på förskolan den dagen. Vi använder matematik och språk på olika sätt genom att t.ex. räkna kompisarna, dagarna, sånger, teckna och ramsor.
Vissa dagar har vi kanske syfte att samtala om temat och vårt temaarbete, barnen har kanske haft nåt uppdrag eller vi har haft fokus kring nåt ämne en tid.
Vi försöker anpassa samlingen i den form att vi sitter ner tillsammans, efter dagsformen på barngruppen för dagen. Vi vill undvika negativa situationer och för mycket tillrättavisande därför anpassar vi så mycket det går och är flexibla.
Lpfö18:
"Alla barn ska få uppleva den tillfredsställelse och glädje det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och att vara en tillgång i gruppen. Förskolan ska ge barnen möjlighet att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer." (Lpfö18:10)
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
-förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,
-sin identitet och känna trygghet i den,
-självständighet och tillit till sin egen förmåga,
-ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,