Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Utvärdering och analys Sländan: Naturvetenskap, teknik & miljö VT19

Skapad 2019-06-11 10:20 i Bosgårdens förskola/Ju stigen Mölndals Stad
Förskola
Utvärdering och analys.

Innehåll

Utvärdering: 

Arbetet i fokusområdet Naturvetenskap, teknik & miljö har vart varierande utifrån lärande- och kunskapsinnehåll. 

Barnen har erbjudits delta i olika undervisningar som Handhygien, forskning om ädelstenar, plantering och återvinning. Vår temasaga med Ruby och rävarna samt daggmasken har löpt som en röd tråd i allt vi utforskat, undersökt och lärt om.

Barnen har sedan tidigare visat stort intresse för Ruby och ädelstenarna. De har hittat stenar ute på gården som de uppmärksammat oss pedagoger på. Med intresse och engagemang valde barnen ädelsten att arbeta vidare med. Forskningsdelen i undervisningen engagerade dock inte barnen lika mycket som att skapa med färg på plast. 

Återvinning och arbetet med sopsortering startades med Mölndals skräphjältar. Barnen har plockat skräp och sorterat/matat våra skräpmonster. De har även gemensamt skapat en skräpkonstruktion som de identifierade som ett torn där daggmasken bor. 

Genomgående för hela fokusområdet har vart vår handhygien. Vi är noga med att tvätta våra händer efter Rubys algoritm. Barnen tvättar mer än gärna sina händer.

Plantering och fokus på frö till planta har haft olika dimensioner under arbetets gång. 

 

Det som inspirerat barnen och oss pedagoger har vart daggmasken. Mot slutet av fokusområdet fick några maskar flytta in hos oss på Sländan. Tillsammans bidrog alla barnen till att skapa en fin miljö för maskarna i maskkomposten. Innan vi stänger för sommaren säger vi adjö till maskarna ute på gården igen.

 

Analys: 

Till nästa fokusområde med naturvetenskap, teknik och miljö vill vi fokusera mer på teknik av olika slag. Både digitalt men också teknik i form av konstruktion och funktion. Vi kommer även att påbörja fokusområdet tidigare under våren så det sträcker sig över en längre period. På så sätt kan vi också följa årstidsväxlingar mer konkret. Under fokusområdet tänker vi skapa en ”naturruta” som vi besöker kontinuerligt. 

Miljömålen vi arbetat med tänker vi fortsätta ha fokus på under hela läsåret. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: